Glas Javnosti

Suspendovano je trgovanje: Izgleda da su najveći u svojoj industriji prevarili sistem

Svet
Autor: Glas javnosti

Regulatorna tela EU sprovela su kontrole kod vodećih proizvođača guma (Pirelli, Kontinental, Mišlen, Nokian) u okviru istrage o mogućem monopolskom ponašanju.

Evropska komisija saopštila je da je obavljen pretres kod brojnih proizvođača guma u ​​nekoliko zemalja EU, nakon čega su njihove akcije privremeno suspendovane za trgovanje, preneo je Rojters.

Pirelijeve akcije su pale za čak 3,8 odsto pre nego što su nakratko suspendovane iz trgovanja, dok je Mišelin je pao za 2,9 odsto, a Kontinental za 3,5 odsto. 

EK je rekla da su kompanije, kod kojih su izvršene racije, možda prekršile pravila EU protiv monopola.

-Komisija je zabrinuta što je došlo do koordinacije cena među kompanijama, uključujući i putem javnih komunikacija-navodi se u saopštenju izvršne vlasti EU.

Kompanije koje su proglašene krivim za kršenje antimonopolskih pravila EU suočavaju se sa kaznama od čak 10 odsto svog globalnog prometa.


Nadzorni organ Evropske unije rekao je da u proizvode, koje su kontrolisale inspekcije, mahom spadaju nove zamenske gume za putničke automobile, kombije, kamione i autobuse, koji se prodaju u Evropskom ekonomskom prostoru sačinjenom od zemalja EU, Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

Italijanski Pireli naveo je da smatra da je postupio ispravno, kao i da uvek radi potpuno u skladu sa svim pravilima i propisima.

-Pireli garantuje punu podršku vlastima u istragama koje su u toku-rekao je portparol milanske kompanije.

Nemački rival Kontinental potvrdio je da se u kancelarijama kompanije u Nemačkoj vode istrage evropskih antimonopolskih organa. Francuski Mišlen rekao je da je uključen u istragu EU i da se striktno pridržava pravila konkurencije.

Nokian Tires u međuvremenu je saopštio da je njeno sedište u Finskoj pretreseno i da sarađuje sa vlastima EU. Poslednjih godina EK je kaznila skoro desetak kompanija u automobilskoj industriji, među kojima su i dobavljači automobilskih ležajeva, sedišta i kočionih sistema.

Glas javnost/B10S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR