Glas Javnosti

SUNAK: Ukrajini je mesto u NATO

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanski premijer je u petak posetio Kijev i uverio u kontinuiranu podršku Britanije ukrajinskom narodu

Britanski premijer Riši Sunak pozvao je na nastavak podrške Ukrajini u ratu protiv Ruske Federacije, ističući da Ukrajina treba da postane deo NATO-a.


Premijer je tokom obraćanja britanskom parlamentu u ponedeljak napomenuo da je Velika Britanija od početka rata u punom obimu pružila Ukrajini pomoć od skoro 12 milijardi funti, postavši prva zemlja koja je donirala smrtonosno oružje, a zatim tenkove i rakete dugog dometa.

Sunak je naglasio da je Britanija postala prva država koja je ispunila svoje obećanje da će sporazumom potvrditi set novih bilateralnih bezbednosnih obaveza, dogovorenih na samitu NATO-a prošle godine.


"Zasluženo mesto Ukrajine je u NATO, a NATO će biti jači kada Ukrajina bude u njemu. Ali ove obaveze će pomoći da se premosti jaz do tog dana", rekao je Sunak.

Kako podseća kijevska agencija, Sunak je u petak posetio Kijev i uverio u kontinuiranu podršku Britanije ukrajinskom narodu.


On je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim potpisao  bezbednosni sporazum koji predviđa 100-godišnje partnerstvo, godišnje pružanje dodatne pomoći u narednih 10 godina i automatsko doniranje oružja Ukrajini u slučaju bilo kakvog novog akta agresije. 


Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR