Glas Javnosti

Otkriven najkritičniji materijal na svetskoj sceni: Tajna skrivena u ovoj državi

Svet
Autor: Glas javnosti

Na prvom panelu drugog dana "Look Up 2" konferencije održana je diskusija na temu: "kritični materijali, odgovorna i održiva ekonomija", a povela se polemika koja sirovina je tražena

Simon Franko iz BASF-a rekao je da jedan mobilni telefon ima mnogo inovacija iz hemijske industrije.

Biće potrebno puno inovacija, ali jedan od najkritičnijih materijala je trenutno kobalt. Više od 80 odsto stiže iz Konga, Kongo je u ratu godinama", naveo je on.


Prema njegovim rečima, zato se ne može raditi strategija na takvom nekom mineralu za koji se ne zna da li će ga sutra biti.

"Mi radimo rešenja za to tako što razvijamo baterije bez kobalta, već se povećava udeo mangana i nikla", kaže Simon Franko.

takođe, postoje i baterije koje oni rade, a nemaju ništa od tih kritičnih materijala poput NAS baterija.
"Verujem da će baterije u budućnosti biti potpuno drugačije nego danas", izjavio je Franko. Naglasio je da će biti namenjene različitim svrhama, a ne samo mobilnim telefonima.


"Otvaramo prostor inovacijama i za srpsku nauku", dodao je.

Sve te materijale, poput kobalta, germanijuma ili galijuma, karakterišu dve zajedničke osobine: prirodno su izuzetno retki, a bez njih su uređaji budućnosti nezamislivi - od mobilnih telefona i električnih automobila, do solarnih panela.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR