Glas Javnosti

KAZNE ZA NESAVESNE: Zbog vlasnika koji ne čiste za svojim psima, pokrajina u Italiji uvodi obaveznu DNK registraciju pasa

Svet
Autor: Glas javnosti

Italijanskoj pokrajini Bolzano je prekipilo zbog neodgovornih vlasnika pasa koji ne kupe izmet iza svojih kućnih ljubimaca, pa će pomoću DNK analize psećih kakica tragati za njihovim vlasnicima kako bi ih novčano kaznili i na taj način rešili problem koji prave na ulicama i u parkovima.

Nakon što će formirati i pokrenuti bazu podataka DNK kućnih ljubimaca, čistači ulica i veterinari u Bolzanu će sakupljati pseće izmete koje vlasnici pasa ne pokupe, genetski će ih analizirati i pronaći njihove neodgovorne vlasnike koje čeka novčana kazna od 50 do 500 eura.

Vlasnici koji odbiju proveru DNK svojih ljubimaca bit će kažnjeni sa 292 do 1048 eura.


Pokrajinske vlasti koje pokrivaju grad Bolzano i okolne gradove i mesta u slikovitim Dolomitima odlučile su napraviti DNK bazu podataka za oko 40.000 pasa u tom području, rekao je šef veterinarske službe Paolo Zambotto.

Do sada je registrovano oko 10.000 pasa.

Zambotto kaže i da svake godine prime na stotine prigovora zbog neodržavanja javnih površina koje su najčešće upljane psećim izmetom.

Obavezna DNK registracija se uvodi krajem marta. Vlasnici pasa će morati da dovedu svoje ljubimce u veterinarsku polikliniku ili u opštinska skloništa za pse na analizu koje će platiti između 60 i 100 eura.

Bolzano, planinska pokrajina u blizini Austrije s većinski nemačkim stanovništvom, ima široku autonomiju u donošenju vlastitih zakona i pravila. Zambotto kaže da su i drugi italijanski gradovi sa njima u kontaktu i zainteresovani su „preslikaju“ njihov zakon.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR