Glas Javnosti

Zelena revolucija u grejanju: Kraj ere plinskih bojlera

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prelazak sa plinskih bojlera na alternative je postao značajan trend u kontekstu klimatskih promena i potrebe za smanjenjem emisija gasova staklene bašte. Različite tehnologije i inicijative širom sveta pokreću ovaj trend, podstičući potrošače i industrije da preispitaju svoje izvore energije i prilagode se održivijim opcijama.

Alternativni izvori energije predstavljaju ključnu komponentu u ovom prelasku. Sunčeva energija, energija vjetra, energija morskih valova, bioplina, i geotermalna energija su među najistaknutijim oblicima obnovljive energije. Ovi izvori imaju prednost pred fosilnim gorivima zahvaljujući odsutnosti štetnih utjecaja na okoliš, posebno na atmosferu i vode. Iako alternativni izvori trenutno zadovoljavaju samo oko 2% ukupnih potreba moderne industrijske civilizacije, značajni uspjesi su postignuti u direktnoj pretvorbi sunčane energije za dobivanje tople vode i električne energije preko solarnih ćelija.


Solarna energija
se ističe kao jedan od najčistijih oblika energije, budući da ne emitira stakleničke gasove i ne proizvodi štetne nusproizvode. Uprkos visokim početnim troškovima u poređenju s tradicionalnim metodama proizvodnje energije, solarna energija nudi velike prednosti, uključujući smanjenje ugljičnog otiska i dugoročnu pouzdanost.

Energija vjetra predstavlja još jedan važan oblik obnovljive energije, koji je postao jeftin i sve popularniji izvor energije. Vjetroturbine, koje se mogu postaviti na pučini, nude pouzdanu alternativu zahvaljujući konstantnom tempu vjetra, iako su i dalje ograničene potrebom za određenim vremenskim uslovima.

Geotermalna energija, koja koristi toplinu iz Zemljine jezgre, nudi potencijal za zadovoljenje znatnog dela globalne potražnje za energijom, iako trenutno ostaje relativno neiskorišćena zbog visokih početnih troškova i potrebe za pravilnim upravljanjem geotermalnim resursima.

Inicijative za sufinanciranje kondenzacijskih bojlera pokazuju kako vlade mogu igrati ključnu ulogu u promociji prelaska na energetski efikasnije tehnologije. Fondovi i subvencije dostupni su za pomoć građanima u nabavci energetski efikasnijih rešenja, kao što je zabeleženo nakon potresa u Zagrebu, gde je Vlada Hrvatske obezbedila sredstva za hitne sanacije i nabavku bojlera​.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR