Glas Javnosti

Da li se isplate i šta raditi kad padne mrak ? Evo šta trebate znati pre ugradnje solarnih panela

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pre kupovine solarnih panela važno je informirati se o onome što kupujete: da li je reč o kvalitetnoj opremi, koju uslugu dobijate za svoj novac, te šta se događa u slučajevima kvara?

Obnovljivi izvori energije postali su u svetu nešto najnormalnije, o čemu razmišljaju i na čemu rade gotovo sve kompanije, ali i sve brojnija domaćinstva. Posebno je poslednjih godina do izražaja došla solarna energija koja je kao OIE u proteklih 10-ak godina ipak bila malo zapostavljena u odnosu na vetroelektrane ili biomasu.

 

Iako je Hrvatska po pitanju primjene OIE među liderima u Evropskoj uniji, njeni građani gledano po glavi stanovnika imaju ugrađeno vrlo malo vata solarnih panela te su procene da po tom pitanju kasnimo 4-5 godina za ostatkom EU. U desetak godina došlo je do velikih promena po pitanju cene i dobavljača solarne tehnologije u Europi.

foto:pixabay

Cene opreme izrazito su volatilne. Ovo je izuzetno veliki izazov pri planiranju zalihe za bilo koju kompaniju iz ovog sektora. Kako nam kaže direktor jedne kompanije koja se bavi instaliranjem solarnih elektrana, 2022. im je nosila ekstremnu nestašicu materijala, s kojom su se mogli nositi jedino izgradnjom pozamašnog vlastitog lagera.


Od jula 2021. do jula 2022. cene su porasle za više od 30 odsto, sada se pak ponovo vraćaju na nivo cena iz 2021. Gledano na duži, desetogodišnji rok, cene su značajno pale, što povrat na investiciju čini bržim. S trenutnom tehnologijom koja se koristi, ovo je dno krivulje nivoa cena solarnog panela. Ili smo mu jako blizu.

S mikroinverterima jednostavnije

Kako bilo, solarni paneli sve češće se mogu videti na krovovima kuća i poslovnih objekata u Hrvatskoj, ali i u regionu. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je u pogonu 8000 sunčanih elektrana, što je povećanje od 110 posto u samo godinu dana. S porastom interesa građana, sve je više i kompanija koje nude uslugu ugradnje solara.


No, kao i s drugom robom i uslugama, pre kupovine važno je dobro se informirati o onome što kupujete: je li reč o kvalitetnoj opremi, koju uslugu dobijate za svoj novac te što se događa u slučaju kvara ili oštećenja na elektrani koja mogu nastati, na primer, tokom potresa ili usled sve češćih ekstremnih vremenskih nepogoda poput oluja, kakvima smo svedočili protekloga leta.

foto:pixabay

Iako većina kompanija na tržištu tvrdi da nudi uslugu po modelu “ključ u ruke”, što bi za kupca trebalo značiti da ne mora razmišljati o rešavanju dokumentacije i instalaciji, kod tog modela postoje skrivene zamke. Jedna od najčešćih zamki prilikom upovine solarnih panela je da ponuda ne uključuje i nužnu zamenu brojila iz jednosmernog u dvosmerno. Naime, s obzirom na to da ugradnjom solarne elektrane postajete i proizvođač energije koju šaljete u mrežu kada proizvodite više nego što trošite, nužno je zameniti brojilo.


A ta zamena uključuje dodatno prikupljanje dokumentacije, ali i može koštati kupca više stotina evra. Stoga, obavezno treba proveriti sadrži li ponuda koja se dogovara zamenu brojila, prikupljanje sve potrebne dokumentacije i postoje li naknadni troškovi, odnosno, je li zamena uključena u cenu.

Kao i kod drugih proizvoda, i na tržištu solarnih elektrana postoji različita oprema. Iako gotovo svi prodavači tvrde da prodaju najmoderniju i najkvalitetniju opremu, proverite koje panele kupujete. To možete proveriti na specijaliziranim internetskim stranicama.

foto:pixabay

Pritom Tier1 oznaka kvalitete označava najkvalitetnije proizvode u svetu solara, koji su dugotrajniji i efikasniji u generiranju električne energije. Kako se u solarnu elektranu ugrađuje tehnologija koja se neprestano unapređuje, treba posebno voditi računa kupujete li elektranu koja za svoj rad koristi savremene mikroinvertere ili obične invertere.

Iako će ponuda s inverterima na prvi pogled biti jeftinija i stoga kupcu privlačnija, ona može značiti manje kvalitetnu opremu koja će uticati na manju proizvodnost solarne elektrane u idućih tridesetak godina.


Uz to, proširenje solarne elektrane s mikroinverterom puno je lakše i povoljnije nego u sistemu s inverterom. Naime, s inverterom nije moguće jednostavno dodati nove solarne panele bez promene celog sustava, odnosno kupovine jačeg invertera, dok je s mikroinverterima povećanje kapaciteta elektrane vrlo jednostavno.

Nije najisplativije poručiti onlajn

Kupac, kad god poželi, samo treba dodati nove solarne panele, budući da svaki radi neovisno, odnosno svaki panel ima svoj mikroinverter. Mnogi kupci prilikom odabira solarne elektrane promatraju cenu kao glavni element ponude, često zanemarujući jamstva, osiguranja i kvalitetu opreme koja se montira na krov njihove kuće. No, već prilikom prvih problema, jasno je kako odluka o kupovini jeftinije elektrane nije uvijek i najisplativije rešenje.

foto:pixabay

Proverite ima li solarna elektrana koju kupujete osiguranje u slučaju oluje, grada ili potresa. 
Vremenske neprilike sve su češća pojava u Hrvatskoj te je stoga mudro razmišljati unaprijed… Trajanje jamstva vrlo je važno prilikom odabira i kupnje solarne elektrane, no jednako je važno i tko stoji iza navedenog garancija.


Garancija na solarne elektrane izdaje proizvođač panela koji se u pravilu nalazi izvan Hrvatske, često na drugom kontinentu, a kompanija prodavatelj to jamstvo prenosi kupcu. Pojednostavljeno, ako se dogodi neki kvar na elektrani, kupac se obraća onome od koga je solarnu elektranu kupio – kompanijiu Hrvatskoj, a ona onda u njegovo ime nastavlja komunikaciju sa samim proizvođačem.


Stoga, kada vlasnik elektrane odabire kompaniju koja će pružiti garanciju, vrlo je važno obratiti pažnju na kredibilitet, odnosno stabilnost te kompanije. Kompanije koje su finansijski stabilne i imaju mnogo odrađenih projekata imaju veću verovatnost da će moći spuniti svoja jamstva.


Solarne elektrane najčešće se dele na mrežne i otočne elektrane. 
Glavna razlika između otočnih i mrežnih sustava je u načinu skladištenja energije. Dok se energija proizvedena u otočnim solarnim elektranama mora skladištiti u baterije ili akumulatore, u mrežnim sustavima se sav višak proizvedene energije u određenom trenutku, ako postoji, jednostavno predaje u sistem električne mreže iz kojega se kasnije, prema potrebi, povlači manjak.


Budući da su baterije i akumulatori još uvek prilično skupi te nedovoljno razvijeni za masovnu uporabu, u svim mestima gde je izgrađena električna mreža preferira se izgradnja solarne elektrane priključene na mrežni sistem.

Glas javnosti/B06S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR