Glas Javnosti

Haos koji čudesno funkcioniše: Zavirite u tajne magičnog kružnog toka (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovo je jedan od najvećih saobraćajnih kružnih tokova na svetu - Čarobni krug u Svindonu, Engleska

Dizajnirao ga je saobraćajni inženjer Frank Blackmore i izgrađen je 1972. godine. Ovaj ogromni kružni sistem može na prvi pogled izgledati kao haos, ali iza toga stoji ozbiljno planiranje.

Pet u jedan, jedan u suprotnom smeru

Ovo saobraćajno čudo sastoji se od pet manjih kružnih tokova u smeru kazaljke na satu, jednog centralnog kružnog raskrsnice suprotno od smera kazaljke na satu i spoljnog kruga koji dopunjuje dizajn.


Dok vozači prilaze kružnom toku, mogu skrenuti levo ili desno, u zavisnosti od toga kuda idu i da li je saobraćaj posebno gust ili slab u jednom ili drugom delu kruga. Čarobni krug nudi vozačima različite rute do bilo koje destinacije - smanjujući saobraćaj stvaranjem efikasnijeg protoka. Prvobitno nazvan Okružna ostrva, Čarobni krug je dobio nadimak po uvođenju dečje TV emisije tog imena, a nadimak je zvanično promenjen – čak se pojavljuje i na uličnim znakovima – 1980-ih.

Spašava živote

Od uvođenja ove kružne raskrsnice pre više od 40 godina, grad Svindon je zabeležio pad nesreća iako je saobraćaj na raskrsnici povećan. Ovo je u skladu sa trendom kružnih raskrsnica – izveštaj iz 2010. je otkrio da kružne raskrsnice smanjuju i sudare vozila sa vozilom i sudare sa pešacima.

Stari automobili na snimku okupili su se u Čarobnom krugu kako bi proslavili 175. godišnjicu Svindona. Uzgred, Čarobni krug je dugo imao mesto u britanskoj popularnoj kulturi; navodno je inspirisao pesmu "English Roundabout" iz 1982. novotalasnog benda KSTC.

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR