Glas Javnosti

Veliki pad prodaje električnih automobila: Da li će doći do ukidanje benzinca?

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Za drugi pad potražnje u poslednja četiri meseca u velikoj meri je odgovorno ukidanje državnih subvencija za električna vozila, koja po padu interesovanja kupaca u stopu prate ona sa dizel motorima

Prodaja električnih automobila u istom periodu pala je za čak 11 odsto, objavilo je Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA). Jedan od glavnih razloga za to je činjenica da je interesovanje kupaca opalo na nekima od ključnih tržišta za tu vrstu vozila, u Nemačkoj, Švedskoj i Norveškoj.

Ovo je drugi pad potražnje za poslednja četiri meseca, koji dolazi u vreme kada države postepno ukidaju nekada izdašne subvencije za kupovinu električnih vozila. Istovremeno, proizvođači automobila se suočavaju i sa ekonomskim pritiscima koji dolaze kao posledica rasta kamata i slabijeg privrednog rasta.
Jedna od posledica takvog trenda je činjenica da proizvođači počinju da preispituju planove za prestanak proizvodnje motora sa unutrašnjim sagorevanjem ili razmišljaju o odustajanju od planova i postavljenih ciljeva za proizvodnju električnih vozila.

Jedna od najvećih stopa pada – od čak 34 odsto, zabeležena je na italijanskom tržištu, a razlog zbog koga kupci oklevaju sa nabavkom novih automobila bi moglo biti i to što itlijanska vlada razmatra mogućnost uvođenja novih subvencija.


Nemci, takođe, u velikom procentu odustaju od novih automobila, pa je na tamošnjem tržištu prodaja električnih vozila imala pad od 29 odsto. Nije mnogo pomogla ni mera koju su preduzeli neki proizvođači, poput Volkswagena, koji su uveli spopstvene rabate pokušavajući time da nadoknade nedostatak subvencija.

I dok elektromobilima "ne cvetaju ruže", vozila sa hibridnim pogonom ostvarila su rast prodaje za 0,7 odsto čime su premašili prodaju, ne samo električnih, već i automobila sa benziskim motorima, čija je prodaja, između dva marta, opala za 8 odsto.

U neelektričnom segmentu najgore su prošli dizelaši, koje danas traži čak 18 odsto kupaca manje nego pre godinu dana.

Kada se ispod najnovijih podataka Evropske asocijacije proizvođača automobila podvuče crta, stanje na evropskom tržištu izgleda ovako: najveći deo drže benzinci sa 35,4 odsto, dok na električne automobile odtpada 13 odsto tržišta.


Glas javnosti/SL

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR