Glas Javnosti

U Srbiji nema dovoljno javnih punjača za e-vozila

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Prema podacima Ministarstva spoljne i untrašnje trgovine Srbije, objavljenim 15. maja 2024. u Srbiji ima 1.529 benzinskih stanica. Najviše ih ima Naftna industrija Srbije (NIS) - 324. Više od stotinu imaju još i Lukoil i Knez petrol. Ove benzinske stanice su u vlasništvu 393 kompanije, preduzeća, malih trgovinskih radnji.

Kada je broj javnih punjača u pitanju njihov broj ne prelazi 150, što iznosi oko 10% od broja benzinskih stanica.
- Međutim ako bi smo u odnos stavili broj priključnih mesta na javnim punjačima za električna vozila sa brojem aparata, tzv. "pištolja" za točenje na benzinskim stanicama, jasno se vidi da je broj javnih punjača trenutno nezadovoljavajući - navodi se u saopštenju Srpske Asocijacije uvoznika vozila i delova.

Dodaju da u Srbiji ima nešto više od 2,8 miliona registrovanih vozila, a od tog broja je nešto malo ispod 3.000 električnih, dakle oko 1%.
- Ako se ovom broju doda i činjenica da je ne mali broj vlasnika električnih vozila iz inostranstva u tranzitu ili u poseti Srbiji kao i predviđanje da će broj prodatih električnih i Plug-in hibridnih vozila iz godine u godinu i kod nas rasti, jasno je da sadašnji broj punjaća nije dovoljan i da se mora dalje raditi na razvoju ekosistema za električna i Plug-in hibridna vozila - navode.
Ono što je pozitivno su najave nadležnih institucija da se, osim subvencija za ekološki prihvatljiva vozila koje su u 2024.godini značajno smanjene, koriste i druge pogodnosti i izmene regulative za stimulaciju ne samo kupovine električnih vozila, već i izgradnju mreže punjača.


Glas javnosti/ C01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR