Glas Javnosti

U Poljskoj počela proizvodnja kineskog električnog automobila Leapmotor T03

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Stellantis je brzo reagovao na najavu uvođenja viših EU tarifa na uvoz električnih vozila iz Kine, te započeo s proizvodnjom mini modela Leapmotor T03 u Poljskoj.

Ipak, puna serijska proizvodnja je zakazana za septembar, a od sledeće godine u istoj fabrici će se proizvoditi još jedan model kineske marke.

Proizvodnja modela Leapmotor u Evropi počinje ranije nego što se očekivalo. Tek prošlog meseca je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares objavio da se poljska fabrika, koja trenutno proizvodi Jeep Avenger, razmatra kao proizvodna baza za Leapmotor u Evropi.

Stellantis je prošle godine kupio 21 posto udela u Leapmotoru sa sedištem u Zhejiangu, a zatim je formirao zajedničko ulaganje Leapmotor International u kojem Stellantis ima kontrolnih 51 posto udela. Prema ugovoru, Stellantis ima ekskluzivna prava za proizvodnju, izvoz i prodaju Leapmotor proizvoda van Kine, navodi Klix.ba.

Troškovi proizvodnje u poljskoj fabrici su navodno 400 do 500 evra po automobilu, što je slična cifra troška proizvodnje automobila u Kini. Međutim, zahvaljujući Fiatovoj dugogodišnjoj fabrici, inače sada već bivšem proizvodnom postrojenju Fiata 500, Stellantis proizvodi kineski model po dvostruko nižoj ceni od tržišne.

Prodaja Leapmotora u Evropi bi trebalo da počne u septembru, a prodajna mreža bi trebalo da dostigne 200 trgovaca do kraja godine. Planovi predviđaju najmanje šest modela do 2027. godine. Novi Leapmotor T03 ima električni motor od 101 konjsku snagu i poseduje bateriju koja omogućava domet od 265 kilometara.

Stellantis s ovim modelom želi da ukrsti mač s Dacijom Spring, malim automobilom koji Renault proizvodi u saradnji s kineskim proizvođačem Dongfengi. Uz ovaj model, kineska kompanija će od sledeće godine, takođe u poljskoj fabrici, proizvoditi i SUV A12.

Glas javnosti/ A05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR