Glas Javnosti

Top 20 najisplatljivijih polovnih automobila

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Prosečni novi automobil u SAD-u košta 45.106 dolara i gubi 12,8 odsto svoje vrednosti nakon godinu dana. Neki automobili gube znatno više vrednosti godinu dana nakon kupovine, što ih čini izvrsnim polovnim automobilima.

Suprotno tome, drugi automobili zadržavaju svoje gotovo pune cene čak i nakon 12 meseci i više od 10.000 milja (16.000 kilometara) korištenja. Kupci polovnih automobila koji razmišljaju o jednom od ovih modela ostvaruju minimalnu uštedu i verovatno bi umesto toga trebali kupiti potpuno novi model.

iSeeCars je analizirao preko 1,6 miliona novih i manje polovnih automobila kako bi utvrdio koji polovni modeli nude najveće uštede u poređenju s novima i koja su manje polovna vozila toliko skupa da bi kupci trebalo da preskoče polovne verzije i jednostavno kupiti nove.

“Kupci automobila koji traže najbolju vrednost često kupuju polovne modele umesto novih”, rekao je Karl Brauer, izvršni analitičar iSeeCars.

“Iako polovni automobil gotovo uvek košta manje od novog, neki modeli gube više od 25 posto svoje vrednosti nakon samo jednu godinu, dajući kupcima iskustvo vlasništva gotovo novog vozila uz značajnu uštedu”, dodao je.


Foto: printscreen

Svi automobili na ovom popisu izgubili su najmanje 28 odsto svoje vrednosti u jednoj godini, pri čemu su Mercedes-Benz EQS i Nissan LEAF izgubili gotovo polovinu svoje vrijednosti.

Budući da električni automobili čine pet od 10 najboljih automobila koji su izgubili vrednost nakon godinu dana, jasno je da kupci vozila nemaju isti afinitet prema električnim vozilima kao novi kupci. Uz ukupno osam električnih vozila, većina njih su luksuzni automobili ili stariji modeli kojima je potreban redizajn.

20 najisplativijih novih automobila

“Kupci koji traže vrednost polovnog automobila trebali bi izbegavati ove automobile, koji nude manje od 10 odsto uštede u poređenju s potpuno novim modelom”, rekao je Brauer.

“Po ovim cenama, kupcima je bolje da jednostavno kupe novi model i dobiju potpuno iskustvo novog automobila po nešto većoj ceni”, dodao je.


Foto: printscreen

Hibridi čine pet od 10 najčešće polovnih modela koji su zadržali svoju vrednost, što ukazuje na sve veću svest i prednosti hibridne tehnologije.

Nakon što smo godinama viđali da polovni automobili koštaju više od novih modela zbog problema s lancem snabdevanja, Land Rover Range Rover jedini je malo korišćeni model koji je zadržao taj status. Range Rover se proizvodi u ograničenim količinama i privlači imućne kupce. Jasno je da je ta baza kupaca spremna da plati više kako bi izbegli čekanje da novi model stigne njihovom lokalnom prodavcu.

Gledajući ostale marke na listi, Toyota prednjači s pet modela, a slede je Chevrolet i Honda s po tri. Uprkos agresivnom sniženju cena tokom prošle godine, Teslini modeli X i Y i dalje se nalaze među 20 najboljih.


Za kupce s jasnim budžetom, iSeeCars je identifikovao koji automobili nude najbolje ponude u nižim cenovnim nivoima. Najbolje opcije za kupovinu polovnog u odnosu na novo i novog u odnosu na polovne navedene su za svaki raspon, na osovu cena vozila.

Tako su najisplativiji polovni automobili, a koji koštaju manje od 20.000 dolara, Nissan Leaf (nakon jedne godine izgubi 45.7% vrednosti) i Mitsubishi Mirage G4 (-16.9%).

S druge strane, najisplativiji novi automobil ispod 20.000 dolara je Kia Rio koja gubi tek 0.1% vrednosti u godinu dana te toliko dobro drži svoju vrednost da je ušteda na godinu ovom modelu iznosi samo 21 dolar.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR