Glas Javnosti

Tesla snižava cene svojih vozila u SAD usled pada prodaje, dok zalihe rastu

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Kompanija Tesla je snizila cenu svojih najprodavanijih modela vozila Y, X i S za 2.000 dolara u Sjedinjenim Američkim Državama, kasno u petak, nakon što je razočaravajuća prodaja u prvom kvartalu povećala zalihe.

Najjeftinija verzija SUV modela Y sada ima nabavnu cenu od 42.990 dolara, što je manje za tačno 2.000 dolara u odnosu na 44.990 dolara ranije, i to pre bilo kakvog federalnog poreskog kredita. Slični rezovi su napravljeni za modele S i X. Model 3 izgleda da nije promenio svoju cenu, prenosi Bloomberg.

Smanjenje je označilo kraj turbulentne nedelje za proizvođača električnih automobila sa sedištem u Ostinu, vlasnika Ilona Maska (Elon Musk).


Ranije u nedelju, Mask je u memorandumu za više od 140.000 zaposlenih u kompaniji objavio da smanjuje broj zaposlenih „za više od deset odsto na globalnom nivou“, kompaniju su napustila i dva visoka rukovodioca. Tesla je u sredu saopštio svom punomoćniku da će tražiti od akcionara da ponovo glasaju o paketu odštete od 56 milijardi dolara za Maska, koji je poništio sud u Delaveru u januaru. U petak, kompanija je povukla skoro 3.900 svojih futurističkih Cibertruck pikapova kako bi popravila ili zamenila pedale gasa koje se zaglavljuju i mogu dovesti do ubrzanja vozila, povećavajući rizik od sudara.

Kompanija je u utorak izvestila o zaradi u prvom kvartalu. Akcije su ove godine pale za više od 40 odsto zbog zabrinutosti zbog slabe prodaje i rastuće konkurencije iz Kine.

Proizvođač automobila je pretrpeo prvi pad prodaje u odnosu na prethodnu godinu od ranih dana pandemije Covida u prvom kvartalu, isporučivši 386.810 vozila, što je znatno manje od procena analitičara od 449.080.

Glas javnosti/ A05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR