Glas Javnosti

Šta obavezno treba da proverite na automobilu pred putovanje?

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Pre svakog putovanja važno je da proverite automobil, zamenite sve što je potrebno da se ne biste našli i neprijatnoj situaciji ili ugrozili svoju, ali i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Ostavite dovoljno vremena, minimum dve nedelje za proveru tehničke ispravnosti automobila pre putovanja, jer ćete možda morati i da odvezete auto na servis.

Pred putovanje je važno da proverite:

– Ulje i filter motora


– Kočiona tečnost

– Tečnost za hladnjak (Antifriz)

– Gas za klimu (Freon)

– Ulje servo volana

– Tečnost za vetrobran

– Pneumatike (pritisak, rezervni točak)

– Svetlosnu signalizaciju automobila

– Klima uređaj

– Sve filtere

– Akumulator

– Metlice brisača

Ulje i filter motora – promena ulja motora

Redovno proveravajte nivo i stanje ulja u svom automobilu. Nivo ulja sami utvrđujete sajlom za proveru ulja, na kojoj se nalaze oznake za minimum i maksimum. Ne mešajte različite vrste ulja. Nemojte sipati više od potrebnog.

Mnogi savetuju da se ulje menja na svakih 5.000 km kod starijih automobila, a kod na 10.000 – 12.000 km. Preporučuje se svakako menjati ulje na svakih godinu dana, bez obzira da li je auto u upotrebi ili ne. To se može proveriti i u uputstvu proizvođača automobila, stoji na sajtu AMSS.

Filter ulja se obavezno menja kod svake promene ulja. Motor nije zatvoren sistem i u njega stalno ulazi vazduh sa svim prljavštinama i nečistoćama. Zato je filter ulja neophodan deo za ispravno funkcionisanje motora.

Kočiona tečnost

Proizvođači preporučuju da se menja na svake dve godine. Bitna je sama količina tečnosti a na rezervoaru postoje oznake za minimalnu i maksimalnu količinu. Dopunite tečnost po potrebi. Na samom poklopcu piše koja je tečnost potrebna. Nikako ne mešati.


Tečnost za hladnjak (Antifriz)

Proverite nivo tečnosti u hladnjaku. Nikako ne proveravajte dok je vruć motor, sačekajte da se motor ohladi bar 15 do 20 minuta. Odvrnite poklopac, i proverite da li je hladnjak pun. Pogledajte dodatnu posudu i napunite je ako je nivo ispod predviđenog.

Menjajte tečnost za hlađenje motora na svake dve godine.

Gas za klimu

Količina gasa za klima uređaj može napraviti veliku razliku u performansama samog uređaja. Nije jednostavno utvrditi potreban nivo gasa, ali dobar pokazatelj je rashladna moć klime. Ako dobro hladi, onda nije potrebno dodavati.

Ulje servo volana

Ako volan nije „servo“, potrebno je redovno proveravati nivo ulja i dopuniti ukoliko je potrebno. Ukoliko ulje curi ili dođe do nekog kvara, obavezno ga zameniti. Prosečno se servo ulje menja na pet do 10 godina.

Najbolje je pogledati uputstvo proizvođača, jer se dosta razlikuju, u zavisnosti od modela i marke automobila. Neki uopšte ne predviđaju zamenu.

Tečnost za vetrobran

Dopunite obavezno tečnost za čišćenje vetrobrana. Izostanak tečnosti može izazvati velike probleme, primera radi ako vas iznenadi pljusak, sneg ili susnežica. Tada možete biti u velikoj opasnosti jer ne vidite i ugrozićete svoju kao i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Pneumatici

Pritisak u pneumaticima

Ne smete zaboraviti da redovno proveravate pritisak u poneumaticima. Ukoliko nije prema propisima, direktno utičete pre svega na bezbednost, a onda i na potrošnju goriva.


Obično se podatak o propisanom pritisku nalazi na ležaju vrata vozača, a svakako i u uputstvu. Vazduh možete lako dodati na benzinskoj pumpi ili kod vulkanizera. Nemojte stvarati veći pritisak od propisanog.

Rezervni točak

Nemojte zaboraviti na rezervni točak. Može da Vam se desi da pukne guma a da vam je rezervni točak nenapumpan, obavezno proverite i napumpajte pre puta. Takođe, ne zaboravite dizalicu i ključ.

Za bezbednu vožnju neophodna je ispravnost svih svetala:

– Dnevna svetla

– Duga svetla

– Pokazivače pravce (migavci)

– Stop svetla

– Poziciona svetla

– Svetla za maglu

Ukoliko je svetlosna signalizacija neispravna rizikujete svoju bezbednost ali i saobraćajac može i da Vas kazni. Obavezno neka u rezervi u vozilu bude bar po jedna rezervna sijalica.

Može da i se desi da u toku vožnje pregori sijalica, a da ni ne primetite. Proveravajte redovno.

Provera klima uređaja na automobilu

Uvek pred putovanje proverite da li je ispravan klima uređaj, filter kabine. Pored toga što svim putnicima povećava komfor u toku vožnje, prijatna temperatura u kolima veoma utiče na koncentraciju i sposobnosti vozača.

Zamena svih filtera u automobilu pred put

Najbolje vreme za zamenu vazdušnog filtera je na svakoj drugoj zameni ulja. Vazdušni filter čisti vazduh koji ulazi u motor. Prljav vazdušni filter smanjuje snagu motora i povećava potrošnju goriva.

Filter za gorivo ima sličan interval izmene kao i vazdušni filter. Iako je preporučeno od 30.000  do 60.000 km, u našim uslovima je dobro držati se donje vremenaske granice.

Provera akumulatora

Prosečni radni vek akumulatora danas je četiri godine. Obično postoji oznaka na samom uređaju – datum kada je postavljen.


Stanje akumulatora meri voltmetar ili unimer. Ukoliko se utvrdi da je akumulator nedovoljno napunjen, potrebno ga je dopuniti ili kupiti novi.

Provera metlica brisača

Ukoliko su metlice istrošene, lako ih je zameniti, i nije veliki izdatak. Obično traju šest meseci do godinu dana.

Zakonski obavezna oprema:

– Prva pomoć

– Sigurnosni prsluk

– Trougao

– Ključ za skidanje točkova

– Rezervne sijalice

– Sajla ili uže za vuču

– Rezervni točak

Obavezan alat u automobilu:


– Viljuškaste ili okaste ključeve sa oznakama 10, 12, 13, 15, 17 i 19 Ili multifunkcionalni ključ sa inbusima

– Šrafciger

– Motocangle

– Kablovi za paljenje

– Izolir traka

– Lepljiva traka

– Osigurači

– Skalpel

– WD-40 sprej

– Šrafovi i matice

– Gedora

– Čekić

– Baterijska lampa

i naravno rezervni ključ od automobila.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR