Glas Javnosti

Šta direktor Poršea kaže: KRAJ MOTORA NA FOSILNA GORIVA?

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Finansijski direktor kompanije Porše, Luk Meške, veruje da bi prodaja novih automobila sa SUS motorima (koje pokreću fosilna goriva) mogla da se nastavi u Evropskoj uniji i posle 2035. godine.

Meške je rekao da budućnost SUS motora možda neće biti tako mračna kao što se tvrdi.

U razgovoru za Automotive News Europe, izjavio je: 

– Trenutno se vode diskusije u vezi sa krajem ovih motora. Mislim da bi to moglo da se odloži.

Podsetimo, EU je najavila zabranu prodaje novih automobila sa SUS motorima od 2035. godine. To se odnosi na vozila koja emituju štetne gasove, pa u teoriji, motori sa unutrašnjim sagorevanjem na vodonik ili oni koji rade na sintetička goriva mogli bi biti dozvoljeni.

U martu 2023. godine, Rojters je izvestio o nacrtu Evropske komisije da se dozvoli prodaja novih SUS automobila nakon 2035. godine, pod uslovom da rade na „klimatski neutralnim gorivima“.

Kasnije u septembru, ista agencija je objavila vest o još jednom nacrtu koji zahteva od proizvođača automobila da pokažu da njihovi automobili mogu u potpunosti da rade na e-goriva koja su karbonski neutralna.

Što se tiče konkretno brenda Porsche, oni predviđaju da će više od 80% automobila koji se isporučuju na globalnom nivou godišnje biti „strujaši“ do 2030. godine.

Glas javnosti B010S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR