Glas Javnosti

REŠAVAMO DILEMU: Da li je bolje kupiti zimske ili univerzalne gume?

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Sve se češće govori o univerzalnim gumama za automobile, pa su vozači neretko u dilemi kakve pneumetike treba da kupe.

Pitanje kupovine i korišćenja univerzalnih guma najvišese odnosi na to gde ćete ih najviše eksploatisati. Osim toga, ove dve vrste se razlikuju po šari. Univerzalne gume moraju da pomire dve krajnosti – sneg i vodu, pa je šara ovih guma kombinovana. One imaju i popečne kanale koji su dobri za trakciju po snegu, ali i uzdužne lamele koje služe za lakše odvođenje vode sa njihove površine tokom letnjih pljuskova.

Unsplash

Zimske gume sa druge strane imaju više poprečnih lamela koje omogućavaju lakše kretanje po snegu, odnosno bolju trakciju. Takođe, zimske gume su napravljene od mekših materijala kako bi zadržale svoje performanse na vrlo hladnom vremenu, dok su univerzalne napravljene od kombinovane smeše da ne bi bile previše meke kada se voze po vrućem vremenu.

Ipak, kada se odlučujete da kupite gume, razmišljajte o tome gde ćete voziti svoj automobil. Ako prelazite veće kilometraže, vozite po slabo očišćenim ulicama ili idete na zimovanje, prave zimske gume treba da budu vaš izbor.

Iako postoje predrasude da su univerzalne gume više namenjene mediteranskim zemljama, tehnologija sve više napreduje, tako da se one polako približavaju klasičnim zimskim gumama po svojim karakteristikama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR