Glas Javnosti

RAT UTIČE NA SVE: Smanjena prodaja polovnih automobila, EVO da li će biti novog rasta cena

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

U prvom tromesečju 2022. godine prema raspoloživim podacima prodato je oko 17 odsto manje polovnih automobila nego u istom periodu lane.

Cene polovnjaka u našoj zemlji u prvom kvartalu ove godine su više za oko 20 odsto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. 

- Prošle godine je započeo proces oporavka tržišta polovnih automobila od pandemije. Još uvek je teško reći šta sve utiče na tržište. Uticaj pandemije je i dalje vidljiv, a vidi se u manjoj ponudi, smanjenoj proizvodnji novih automobila, što automatski utiče na rast cena - rekla je za Romana Takov iz portala „Polovni automobili", a preneo Sputnjik.


I rat u Ukrajini će dosta uticati na rast cena novih i polovnih automobila zbog teškoća u nabavci delova i smanjene proizvodnje, kao i ponude, a može se očekivati i povećanje broja uvezenih vozila.

- Postoje očekivanja da će isključivanje Ukrajine iz nabavke otvoriti više prostora za naše tržište, što znači veću ponudu i pad cena. Po našem mišljenju, taj scenario je malo verovatan ili može doneti samo kratkoročne efekte od nekoliko meseci, zbog smanjenja broja novoproizvedenih automobila. Pre se može očekivati rast cena polovnih automobila - ocenila je Takov.

Dodaje i da su, prema podacima s kraja 2021. godine, najtraženija bila vozila s cenom od 3.000 evra do 5.000 evra, zatim ona koja su koštala od 2.000 do 3.000 evra i na trećem mestu po traženosti bili su automobili sa cenom od 5.000 do 7.000 evra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR