Glas Javnosti

Proganjaće vas u celoj Evropi: Saobraćajni prekršaj koji napravite u jednoj EU zemlji

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Uvode se stroža pravila za vozačke dozvole u EU, a pored puno novina o kojima pišemo u ovom tekstu, osim digitalizacije dozvola, uvođenja nulte tolerancije za vožnju u alkoholisanom stanju, najava kaže da će biti uveden novi sistem koji će omogućiti tzv. diskvalifikovanje vozača na teritoriji čitave EU.

Evropska komisija je saopštila da je u nesrećama na putevima u EU u prošloj godini živote izgubilo više od 20.000 ljudi, a većina žrtava bili su pešaci, biciklisti i vozači motora i skutera. 


Zato je doneta odluka i novi predlog pravila o vozačkim dozvolama, kako bi se omogućila veća bezbednost na putevima i ostvario cilj da do 2050. godine ne bude smrtnih slučajeva uzrokovanih saobraćajnim nesrećama.

Osim bezbednosti, komisija namerava da pripremi vozače za vožnju po gradskim centrima u kojima ima mnogo pešaka i onih koji voze dvotočkaše. Kako je navedeno, prema novim pravilima mladi vozači će moći se obuče i dobiju vozačku dozvolu sa 17 godina, dok će tek od 18 godine moći da voze slobodno, pa čak i da se zaposle kao profesionalni vozači.


U predlogu novih pravila takođe je navedeno da probna vožnja traje najmanje dve godine za vozače koji polože ispit, a uvodi se i pravilo nulte tolerancije za one koji su zatečeni u alkoholisanom stanju. Ovo je, navodi se, važno jer mladi vozači, koji predstavljaju osam odsto svih vozača automobila, prema statistici, izazovu dve od pet smrtonosnih nesreća koje se dogode u EU.

U planu je i da se prilagođava obuka i testiranje vozača kako bi se oni što bolje pripremili za vožnju u uslovima u kojima je sve više pešaka, biciklista, korisnika e-skutera i e-bicikala, jer je poznato da se u EU sve više forsira urbana mobilnost. Dalje će se voditi više računa o proceni zdravstvene sposobnosti, a vozači će se podsticati da ažuriraju svoje vozačke veštine u skladu sa tehnološkim razvojem.

„Kako bi se olakšalo priznavanje vozačkih dozvola među državama članicama, komisija želi da uvede digitalnu vozačku dozvolu, koju je lakše zameniti ili obnoviti, jer se sve obavlja onlajn. Isto važi i za državljane zemalja koje nisu članice EU za zamenu vozačkih dozvola za one iz EU. Inače postoji i najava da će biti uveden novi sistem koji će omogućiti diskvalifikovanje vozača na teritoriji čitave Evropske unije kada država članica odluči da to učini sa nekim vozačem koji je načinio prekršaj na njenoj teritoriji, objašnjava se u saopštenju za javnost Evropske komisije.


EU namerava da vlastima dopusti da pristupe nacionalnim registrima vozačkih dozvola kako bi lakše identifikovali potencijalnog vozača koji je napravio prekršaj. Uz sve ove promene u planu je da se proširi i 
lista prekršaja kojima se rizikuju životi u saobraćaju, a to su neodržavanje dovoljnog razmaka između vozila, opasno preticanje i parkiranje, prelazak preko pune bele linije, vožnja u pogrešnom smeru… Predlog o novim pravilima u saobraćaju je u ovom trenutku u zakonodavnoj proceduri Evropskog parlamenta i veća – navodi se u saopštenju, prenosi Nova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR