Glas Javnosti

PRESTIGLI DIZELAŠE: Električni autobusi osvajaju Evropu

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Od svih prodatih gradskih autobusa u 2023. godini u Evropi 36 odsto kao gorivo koristi električnu energiju, što je po prvi put veći udeo u odnosu na one koji koriste dizel gorivo. Analiza organizacije Transport & Environment pokazuje da u tome prednjače Slovenija, Danska, Holandija, Irska i Finska.

Sa ovom stopom rasta, udeo od 100 odsto novih gradskih autobusa sa nultim emisijama mogao bi sa bude dostignut do 2027. godine, saopštio je Transport & Environment, piše Vladimir Spasić.
Takođe je navedeno da regulativa EU zaostaje za tržišnom realnošću. Nedavno usvojeni standardi za CO2 za teška vozila zacrtali su da 90 odsto novih gradskih autobusa bude bez emisija do 2030. i 100 odsto do 2035.

Još manje je ambiciozna Direktiva o čistim vozilima (CVD) koja postavlja prosečne ciljeve nabavke autobusa bez emisija od samo 20 odsto u periodu 2021–2025 i 30 odsto u periodu 2026–2030, saopštila je ova organizacija.
Velika Britanija lider
 
Gledajući na državnom nivou, 15 država članica EU je premašilo prosek EU u 2023, uključujući pet u kojima gradski autobusi bez emisija već čine više od 90 odsto novih kupovina: Slovenija, Danska, Holandija, Irska i Finska.
Među tržištima sa najmanje 1.000 novih gradskih autobusa u 2023. lider je Velika Britanija sa udelom u prodaji od 63 odsto, dok je Španija malo iznad proseka sa 40 odsto, naveo je T&E.
Treća je Italija, a četvrta Nemačka, sa udelima od 29 i 26 odsto.
Nevladina organizacija navodi da najmanje osam gradova planira da do 2025. svi gradski autobusi budu bez emisija, još 19 do 2030. i još 13 do 2035. Četrnaest gradova je postavilo ciljeve da dostignu procenat manji od 100 odsto do 2035. ili ranije. Ovi gradovi se ne nalaze samo u Zapadnoj Evropi, već i na Baltiku, u Češkoj, Poljskoj i Rumuniji.
Postoje čak i države sa takvim ciljevima, pa Holandija i Danska planiraju da do 2030. imaju sve gradske autobuse sa nultim emisijama štetnih gasova.
Rizik za evropske proizvođače autobusa
T&E je naglasio ključnu ulogu proizvođača autobusa da obezbede održive autobuse proizvedene u Evropi, jer će potražnja za ZE autobusima nastaviti da raste u narednim godinama.
Bez proaktivne ambicije da prevaziđu ciljeve postavljene u HDV CO2 standardima, evropski proizvođači autobusa rizikuju da budu zaslepljeni rastućom potražnjom i pojavom inostrane konkurencije, saopštila je organizacija.
Napominje da je od 2017. godine svaki peti novi električni autobus na baterije koji se prodaje u Evropi bio kineskog porekla.


Glas javnosti/ B05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR