Glas Javnosti

Poznato za kojih 18 prekršaja će se oduzimati vozila

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila u krvi, odbijanje alko-testa, vožnja bez vozačke dozvole – samo su neki sa spiska od 18 saobraćajnih prekršaja zbog kojih će se oduzimati vozilo.To predviđaju predložene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, piše Politika.

Prošle godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 535 osoba, tako se nastavio rastući trend i prešao godišnji prosek. Od 500.000 zabeleženih prekršaja prekoračenja brzine u 2022, gotovo 3.000 je onih koji su kažnjeni zbog nasilničke vožnje. Više od 61.500 vozača isključeno je tokom 2022. iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a zbog psihoaktivnih supstanci više od 2.500 vozača, dok je 190.000 onih koji su kažnjeni zbog nevezivanja pojasa.

Agencija za bezbednost, objavila je zabrinjavajuće podatke zaključno sa 2021. godinom u kojima stoji da je broj stradalih u udesima na milion stanovnika u Srbiji 76, dok je u Evropskoj uniji 44.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, najviše ljudi gine u automobilima, a u 2022. zabeleženo je da je stradalo više od 100 pešaka, od kojih više od polovine tokom noći. Od 500.000 zabeleženih prekršaja prekoračenja brzine u 2022, gotovo 3.000 je onih koji su kažnjeni zbog nasilničke vožnje.

Otud i Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima koji je donet 2009. godine, dopunjavan je i menjan skoro svake godine, a poslednji nacrt izmena objavljen je u decembra 2022. i trebalo bi da se ovog proleća nadje u proceduri, da prođu Vladu i nađu se pred poslanicima.

Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila u krvi, odbijanje alko-testa, vožnja bez vozačke dozvole ili tokom mere zabrane upravljanja vozilom – samo su neki sa spiska od 18 saobraćajnih prekršaja zbog kojih će se oduzimati vozilo, prema predloženim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.


"Neko ko je učinio teži prekršaj, neka nasilnička vožnja ili slično, u prethodne dve godine i kažnjen za to i ako se ponovi taj prekršaj, biće mu oduzeto vozilo", kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Kada je reč o vozačima, u nacrtu se, između ostalog, predviđa oduzimanje vozila za najteže prekršaje i to ako se radi o povratnicima, odnosno za počinioce najtežih prekršaja, ukoliko ih ponove u određenom roku, predviđeno je da se vozilo oduzme do okončanja sudskog postupka. Vozilo će biti oduzimano samo onim vozačima koji su u prethodne dve godine već pravosnažno osuđeni za neki od ovih prekršaja sa spiska, i to do pravosnažnog okončanja prekršajnog postupka, bez obzira na to da li je vozač vlasnik vozila ili nije.

Cilj izmena je da se učesnici u saobraćaju uozbilje i budu odgovorniji.

Crna lista prekršaja za oduzimanje vozila:

Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila. Odbijanje alkotestiranja ili testiranja na opijate. Prekoračenje brzine za više od 100 km/č u naselju. Prekoračenje brzine za 90 km/č u naselju. Prekoračenje brzine za više od 60 km/č u zoni škole ili zoni "30". Prekoračenje brzine za više od 50 km/č u zoni usporenog saobraćaja.  Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu suvozača. Nepropuštanje vozila pod pratnjom. Preticanje kolone pod pratnjom. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena.

 
 

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR