Glas Javnosti

PODSETNIK Od 1. aprila zimske gume više nisu potrebne

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Vozači u Srbiji od 1. aprila više nisu obavezni da imaju zimske gume na sva četiri točka. Cena zamene sa balansiranjem iznosi najmanje 500 dinara po točku

Prema zakonu, zimski pneumatici ne moraju da se zamene za letnje, pa mnogi vlasnici automobila to i ne čine misleći da tako štede novac. Međutim, vulkanizeri ističu da je to uverenje pogrešno, jer se zimske gume veoma brzo troše ukoliko se koriste tokom toplog vremena.


– Ova praksa povećava i potrošnju goriva – kaže jedan beogradski vulkanizer. – Osim toga, na visokim temperaturama zimska guma će se i brže pohabati i pitanje je da li će dočekati novu zimsku sezonu za koju je napravljena. U planinskim predelima, gde još ima snega, zimske gume i zimska oprema i dalje su obavezne, i vozači u tom delu Srbije sačekaće na zamenu, prenose Novosti.

Vremenske prilike u većini krajeva naše zemlje, ipak, to dozvoljavaju i lepo vreme je već podstaklo mnoge vozače da promene zimske pneumatike. Cena zamene sa balansiranjem iznosi najmanje 500 dinara po točku, što zavisi i od veličine felne i vrste gume. Vulkanizeri zbog očekivanih gužvi savetuju da se tokom vikenda zamena unapred zakaže.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR