Glas Javnosti

Pet najopasnijih pesama za vožnju

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Slušanje pesama uglavnom se pozitivno odražava na vožnju. Mnogi vozači će se složiti da bez muzike vožnju uopšte ne mogu ni da zamisle. Jedni tvrde da ih muzika drži budnim i koncentrisanim, dok drugi kažu da im smeta.

Slušanje muzike tokom vožnje smanjuje stres.

Činjenica je da postoje pesme koje nam prijaju i muzika koja nam mnogo smeta. Šta jednu pesmu čini bezbednom za slušanje i pevušenje tokom vožnje? Kako je formirana lista opasnih pesama? Šta još utiče na našu bezbednost?


Šta pesmu čini bezbednom

Postoje brojna istraživanja na ovu temu. Iako nemamo svi isti muzički ukus, postoje neke pesme koje prosto vuku da damo gas do daske. Zašto? Spotify je nedavno dozvolio analiziranje najslušanijih pesama s njihove platforme. Analiza je obuhvatala tempo i energiju pesme. Tempo je brzina i izražava se u bitovima po minutu (BPM). Energija se odnosi na intenzitet pesme – koliko bučno, glasno i agesivno deluje. Do kakvog su zaključka došli?

Ovo su 10 “najbezbednijih” pesama na svetu: Coldplay i Aerosmith idealni za duge vožnje…(?!)

Rezultati istraživanja pokazuju da pesme čiji je tempo veći od 120BPM nisu bezbedne za slušanje tokom vožnje. Muzika koja je “bučna”, bržeg tempa i koja vam povećva broj otkucaja u minutu je takozvana smrtonosna kombinacija, prenosi Market blog.

Brži tempo podsvesno tera vozača da ubrza, kako bi se prilagodio tempu pesme. Osim toga, brz tempo utiče na to da se više fokusiramo na muziku nego na put. U nekim anketama koje su sprovedene, vozači su i sami rekli da uz neke pesme ugrozili bezbednost jer su razvili brzinu, kršili saobraćajne propise, pa i kasno počeli da koče. Zato, bilo da muziku slušate na radiju ili puštate svoju listu, kada primetite da vam koncentracija pada, promenite pesmu.

Uticaj muzike na mlade, ili kako nas ritam i melodija oblikuju više nego što mislimo…

S obzirom na to da je muzika tesno povezana sa emocijama, pesme koje vas podsećaju na neke loše situacije ili čine veoma srećnim mogu smanjiti koncentraciju. Kao što brz tempo može biti opasan, ništa manje nije nebezbedan ni veoma spori tempo. Pesme koje umiruju, usporavaju otkucaje srca, nisu bezbedne za vožnju. Optimalan tempo pesme bi trebao biti od 60 – 100 BPM.


Neke pesme idealnog tempa:

“7 Rings” – Ariana Grande (70BPM)
“Halo” – Beyonce (80BPM)

“Under the Bridge” – Red Hot Chilli Peppers (85BPM)
“Sober” – Pink (91BPM)

Pored tempa i energije, da bi vam pesma prijala u vožnji treba biti jasne strukture, ritma, harmonije, stihova i refrena. Struktura takvih pesama je logična i može se pretpostaviti šta sledi. Stihovi su razumljivi a refreni lako pamtljivi, te vam neće odvlačiti pažnju toliko da postanete opasni za volanom i za sebe i za druge učesnike u saobraćaju.

Lista pesama koje nisu bezbedne za slušanje tokom vožnje:

“American Idiot” – Green Day (189BPM)
“Don’t Let me Down” – The Chainsmokers (160BPM)
“The Greatest Show” – Hugh Jackman (158BPM)
“Castle on the Hill” – Ed Sheeran (135BPM)

“One Kiss” – Calvin Harris & Dua Lipa (124BPM)

Šta vi mislite?

Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR