Glas Javnosti

Pariz će održati referendum za povećanje cene parkinga za velike SUV-ove u centru grada

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

U francuskoj prestonici će se održati referendum o podizanju cene parkinga velikim terencima u centru grada, kojima će se pomoću registarskih tablica meriti težina kao referentni faktor.

Anketa je zakazana za februar 2024., a SUV vozila su sve manje dobrodošla u većinu evropskih metropola.

Predloženo je smanjenje broja velikih SUV vozila u centru grada. Zbog toga gradska skupština Pariza želi da uvede više stope, odnosno veću cenu parkinga za sve automobile s konvencionalnim motorima koji imaju masu veću od 1,6 tona. Povećanje cene neće izbeći ni električni automobili, pogotovo oni teži od dve tone, a za sada ih je većina upravo takva.


Masa kao kriterijum automobila od sada će moći da se očita na licu mesta uz pomoć registarskih oznaka. Tako će registarska tablica automobila moći da se skenira, a time se dobijaju podaci o modelu i njegovoj težini. U tu svrhu, gradska skupština Pariza je najavila da će održati referendum na temu povećanja cena parkinga za velike SUV-ove u centru glavnog grada. Referendum će se održati 4. februara 2024, a pravo glasa će imati samo stanovnici Pariza.


"Moramo smanjiti broj i veličinu automobila u gradu i zato ćemo održati referendumsko pitanje koliko prostora treba izdvojiti za ovu vrstu vozila u Parizu", rekao je David Belliard, zamenik gradonačelnika Pariza. "Glasanje je osmišljeno da se onima koji voze SUV automobile kaže - Ne! Takvi automobili neće biti dobrodošli u centru grada’’, dodao je. Belliard je takođe sugerisao da želi da proizvođači odustanu od SUV vozila, jer ih se smatra preskupim, previše zagađujućim i neprimerenim za centar velikih gradova.

Glas javnosti/ A05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR