Glas Javnosti

Ovo je zarada BMW-a za svaki prodati automobil

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

BMW je nedavno objavio svoje planove za budućnost i tom prilikom podelio finansijska očekivanja za 2023. godinu, ali i najavio značajno ubrzanje elektrifikacije svoje game.

Bavarski proizvođač automobila previđa maržu od 8 do 10 procenata za svoj automobilski segment u 2023. godini i najavio je da planira da zadrži cene na stabilnom nivou, nakon nekoliko godina sve većih troškova proizvodnje koje je morao da prenese na kupce.


Kada se to prevede u jezik novca koji se bolje razume, BMW na jednom prodatom automobilu koji košta 100.000 evra ima čistu zaradu od 8 do 10 hiljada evra. Ovaj ogroman profit se koristi za elektrifikaciju game, a nemački proizvođač je izjavio da tranzicija ka potpuno električnim automobilima ide brže nego što je očekivano, i da se očekuje da svaki četvrti prodati automobil BMW-a do 2025. godine bude na struju.

„BMW očekuje da dostigne udeo električnih vozila veći od 50% mnogo pre 2030. godine“, navodi se u saopštenju bavarske kompanije.

Proizvođač iz Minhena očekuje da će rast prodaje električnih vozila blago usporiti ove godine. Prema najavama BMW-a, svaki četvrti prodati automobil ove kompanije će do 2025. biti na struju, a već 2026. svaki treći, što je ambiciozan skok od prošle godine, kada je 1 od 11 prodatih automobila imao isključivo električni pogon.


BMW je objavio i finansijske rezultate za prošlu godinu, a ističe se marža od 8,6 procenata u prodaji automobila, i zarada koja je tokom 2022. dostigla 10,6 milijardi evra. Finansijski uspeh bavarskog giganta osetili su i akcionari ove kompanije, kojima je isplaćena dividenda po akciji od 8,5 evra, što je dosta više od 5,8 evra godinu dana ranije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR