Glas Javnosti

ODLIČAN NAČIN ŠTEDNJE: Autoput koji minimalno troši GORIVO

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Čudo u svetu automobila je holandska inovacija, autoput koji štedi gorivo tokom vožnje tako što smanjuje otpor guma zbog vrste asfalta kojim je presvučen.

Reč je o obnovljenom putu između gradova Delft i Zutemer koji ima sopstveno, održivo snabdevanje energijom. Snaga za rasvetu puta, kao i za semafore, generiše 220 solarnih panela koji su ugrađeni u zaštitnike protiv buke.

Da bi mogli tokom noći da koriste lokalno generisanu električnu energiju, pored puta je postavljena velika baterija koja pohranjuje solarnu energiju tokom dana. Osvetljenje pored puta takođe je napravljeno održivijim pomoću energetski efikasnijih LED svetiljki, koje se mogu prigušiti kada je put manje opterećen.

Podloga je izrađena od asfalta koji smanjuje otpor kotrljanja automobilskih guma, tako da učesnici u saobraćaju troše manje goriva na toj 17 kilometara dugoj deonici puta.

Semafori na putu imaju ugrađene senzore, pa je odvijanje saobraćaja ravnomernije, bez čestih zaustavljanja i ubrzavanja. To će, kako se procenjuje, smanjiti saobraćajnu gužvu i emisiju štetnih gasova, prenosi portal "Tehzle".

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR