Glas Javnosti

Nova Toyota Alphard & Toyota Vellfire (VIDEO)

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Toyota je predstavila novu, četvrtu generaciju MPV blizanaca Alphard i Vellfire, koji dolaze nakon debija mehanički srodnog Lexusa LM.

Karoserija vozila je potpuno redizajnirana, pri čemu je najveća razlika između ovih modela u prednjem delu. Alphard ima više LED jedinica ispod glavnih farova, dok Vellfire sa sportskijim izgledom dolazi sa većim otvorima za vazduh u braniku.

Pozadi su razlike između njih ograničene na grafiku LED svetla i donji deo zadnjeg branika koji karakterišu oštre ivice.

Dužina vozila je 4995 mm, širina 1850 mm, visina 1945 mm, a međuosovinsko rastojanje 3000 mm.

Unutrašnjost sa tri reda sedišta (za šest putnika) je dizajnirana da pruži „radost udobne mobilnosti“, pri čemu je luksuznijija i ispunjena modernim tehničkim karakteristikama.

Tu su i digitalna instrument tabla od 12.3 inča, head-up ekran u boji i ekran osetljiv na dodir od 14 inča za infotainment sistem.


Uprkos sličnim dimenzijama, prostor za noge je dodatno povećan za 5 mm u drugom redu i za 10 mm u trećem redu. Svih šest sedišta je novo, dok se drugi red može izabrati i sa opcionim kapetanskim stolicama sa naslonima za noge, sklopivim stolovima, kontrolama na ekranu osetljivom na dodir, grejanjem/ventilacijom, kao i funkcijama masaže za dodatni luksuz i udobnost.

Modeli su opremljeni i „univerzalnim stepenicama“ koje se automatski uvlače sa obe strane, što olakšava deci i starijim osobama pristup kabini. Postoji i varijanta dizajnirana za osobe sa invaliditetom.

Oprema uključuje Toyota Safety Sense paket sa funkcijom daljinskog parkiranja.

Vozila se baziraju na arhitekturi TNGA-K koja je „optimizovana za upotrebu u minivanima“, pri čemu se ističe 50% veća krutost u poređenju sa prethodnom generacijom. Smanjenje vibracija je omogućeno zahvaljujući specijalnim lepkovima, dok je velika pažnja posvećena ograničavanju buke kolovoza i vetra.

Bazni Alphard pokreće 2,5 litarski četvorocilindrični atmosferski benzinac sa 134 kW/182 KS, dok Vellfire dobija snažniji 2,4 litarski turbo sa 205 kW/279 KS. Snaga se prenosi na prednje ili na sva četiri točka preko CVT ili 8-stepenog automatskog menjača.

Oba modela su dostupna i u elektrifikovanom obliku. Toyotin hibridni sistem kombinuje 2,5 litarski benzinski motor sa jednim ili dva elektromotora koji proizvode ukupno 184 kW/250 KS.

U budućnosti, Toyota planira dalje proširenje ponude dodavanjem Plug-in hibridne opcije.

Toyota Alphard i Vellfire su već dostupni za naručivanje u Japanu. U zavisnosti od verzije, cene se kreću između 5.400.000 i 8.720.000 jena (34.920 do 56.390 evra) za Alphard i između 6.550.000 i 8.920.000 jena (42.360 do 57.685 evra) za Vellfire.

Toyota će proizvoditi 8.500 jedinica mesečno u fabrici Inabe u Japanu, sa odnosom od 70% za Alpharde i 30% za Vellfire.

Glas javnosti/ A05S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR