Glas Javnosti

NOVA OBAVEZA U EVROPI: Svi novi automobili moraju da imaju automatski ograničavač brzine

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Svi novi automobili koji se prodaju u Evropskoj uniji za nekoliko nedelja moraće da budu opremljeni obaveznim "suvozačem" - sistemom "inteligentne pomoći pri brzini" (ISA).

Radi se o automatskom ograničavaču brzine, koji će neprestano pratiti brzinu vozača u odnosu na postavljena ograničenja brzine, koristeći kombinaciju GPS tehnologije i kamera sposobnih da prepoznaju saobraćajne znakove.
Nakon prekoračenja dozvoljene brzine, vozač će dobiti zvučni signal ili svetlo upozorenja koji ga upozoravaju na prekršaj.

Ukoliko vozač zanemari upozorenja, ISA sistem može preduzeti dodatne mere kojima bi prisilio vozilo da uspori, od automatskog smanjenja snage vozila, do povećanje otpora pedale gasa. Međutim, vozač može da nadjača sistem snažnijim pritiskom na papučicu gasa ili ga jednostavno deaktivira kad pokrene automobil.
Stalno praćenje sistema može potencijalno povećati stres za vozače, kaže Žerar Tertolen psiholog u saobraćaju za belgijski 7sur7.
- Potreban je samo kratak trenutak nepažnje da biste malo prekoračili ograničenje brzine. Kada vas na to uporno podsećaju, uz zvučni signal, to zaista može biti neverovatno iritirajuće - rekao je on.
Evropska unija naglašava da je primarni cilj ovog sistema usklađivanje sa planom "Vision Zero", koji ima za cilj da eliminiše smrtne slučajeve na putevima u Evropi do 2050.
Procene pokazuju da bi uvođenje ISA sistema moglo da smanji broj smrtnih slučajeva na putevima unutar EU za 20%.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR