Glas Javnosti

NE ODGOVARA IM: Porše i Ferari traže izuzeće iz odluke EU o zabrani prodaje automobila

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Ferrari i Porsche traže da budu izuzeti iz odluke EU o zabrani prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine, prenosi Bloomberg.

O tome su se dogovorile Evropska komisija i zemlje članice, a nedavno je odluku u cilju smanjenja emisija ugljendioksida, izglasao i Evropski parlament.
Preostaje da Savet Evropske unije, odnosno lideri zemalja članica to i potvrde, što bi, kako nagoveštavaju u Briselu, moglo da se desi već u martu, prenosi B92.

Međutim, Evropska komisija saopštila je u petak u Briselu, posle odluke država članica EU da odlože usvajanje zabrane u celoj Uniji posle 2035. godine, da Komisija razume zabrinutost pojedinih zemalja po tom pitanju.
Iako pripadaju uskom segmentu automobilske industrije, status Porschea i Ferrarija kao nacionalnih ikona bio je dovoljan da pokrene njihove vlade da dovedu u pitanje plan EU prošle sedmice samo nekoliko dana pre zakazanog glasanja.
Taj potez je potresao Brisel i ponovo otvorio pitanja oko navodno klimatski neutralnih e-goriva, koja su se pokazala preskupom alternativom za veliki broj proizvođača.
Kako podsjeća Bloomberg, Nemačka je i dalje jedina evropska nacija bez ograničenja brzine na djelovima svog čuvenog auto-puta, a protivljenje predloženom zakonu EU pokazuje nespremnost nacije da se oprosti od nekih suštinskih simbola, poput Porscheovog modela 911.
Međutim, nastojanja da se uspori usvajanje zakona EU u tako kasnoj fazi izazvala su kritike u automobilskoj industriji. Proizvođači koji ulažu milijarde u proizvodnju električnih automobila, ne žele da se preusmere na skupu potencijalnu alternativu.

Dok većina proizvođača automobila ulaže desetine milijardi u proizvodnju električnih vozila, Porsche je investirao u fabriku e-goriva u Čileu, delom zato što proizvođač ne planira da pravi svoj sportski automobil 911 sa utičnicom.
- Upravljanje vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na klimatski neutralan način bi takođe moglo pomoći da se ubrza dekarbonizacija transportnog sektora - kazao je portparol Porschea.
Ferrari je saopštio da traži alternativna goriva kako bi nastavio da proizvodi automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.
Zagovornici e-goriva kažu da je to u suštini obnovljiva električna energija koja je pretvorena u zapaljivo, tečno gorivo. Da bi je napravili, naučnici kombinuju ugljen-dioksid izdvojen iz vazduha sa vodonikom dobijenim u procesu elektrolize vode, stvarajući sintetičko ugljovodoničko gorivo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR