Glas Javnosti

Ne očekuje se skoro poskupljenje tehničkih pregleda, slede izmene propisa i usklađivanje sa njima

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Problemi postojećih Pravilnika o tehničkom pregledu i o podeli motornih odnose se na ovalnost kočnica, priključke za pneumatske kočne sisteme i sisteme za izduvne gasove

Cena tehničkog pregleda za putnička vozila, koja se kreće se od 3.070 do 6.020 dinara, nije davno utvrđena i ne očekujemo da će se menjati u skorašnje vreme, izjavio je član Odbora grupacije tehničkih pregleda pri Privrednoj komori Srbije Andrija Vujičić za Tanjug.

Ta grupacija, prema njegovim rečima, trenutno najviše radi na tome da se izmene propisi, koji bi trebalo da stupe na snagu 5. jula, a u praksi su neprimenjivi.

Vujičić kaže da je reč o Pravilniku o tehničkom pregledu i Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila, a konkretni problemi se odnose na ovalnost kočnica, priključke za pneumatske kočne sisteme i sisteme za izduvne gasove.


"Ovalnost kočnica je veoma strogo postavljena na oko 20 odsto prihvatljive ovalnosti, što nije predviđeno čak ni evropskom direktivom koja uređuje delatnost tehničkog pregleda. Drugi problem su priključci za teretna vozila, odnosno vozila koja imaju pneumatski kočni sistem, koji veliki broj vozila ne poseduje, što bi podrazumevalo da bi morali da ih isključimo iz saobraćaja. što svakako nije u interesu privrede", rekao je Vujičić.

Kao treći problem, Vujičić je naveo uređaje koji regulišu izduvne gasove, odnosno katalizatore, koji mnoga vozila nemaju, a trebalo bi da imaju. To bi, prema njegovim rečima, značilo da bi ta vozila, kada posle 5. jula dođu na tehnički pregled, morala da budu isključena iz saobraćaja, što bi, kako je naglasio, bio veliki izazov za vlasnike vozila.

Zato je, istakao je Vujičić, neophodno dati još vremena da se propis uskladi ili da se vlasnici takvih vozila prilagode propisu, ukoliko se odluči da se on održi u obliku u kome je sada.

"Mi smo kao Odbor grupacije tehničkih pregleda u PKS na vreme ukazali na neprimenjivost ovih propisa i očekujemo da će zakonodavac blagovremeno da ih izmeni", rekao je Vujičić. On smatra da je reč o velikom broju vozila koja ne ispunjavaju propisane uslove.

Prema istraživanju koje je sproveo Odbor grupacije tehničkih pregleda, skoro 44 odsto teretnih vozila ne bi zadovoljilo uslov ovalnosti, a kada je reč o putničkim vozilima, odnosno vozilima vrste N1 i eventualno N1 lakim teretnim vozilama, procena je da oko 25 odsto njih ne bi zadovoljilo visoko postavljeni kriterijum.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR