Glas Javnosti

Najmanji automobili na svetu a cena ovoliko velika! Zašto? (VIDEO)

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Peel P50 je ekstremni mikroautomobil koji je mnogima poznat iz jedne epizode automobilske emisije Top Gear, kada je Jeremy Clarkson ostao očaran ovim automobilčićem pa se sa njim uputio i u same kancelarije BBC-ja.

Ljubitelje ovog modela oduševiće informacija da je sada moguće kupiti Peel P50, ali će cena mnoge razočarati.

Sa dužinom od 137 cm i širinom od 99 cm, ovaj automobil je u pogledu dimenzija bez konkurencije. Nastao je kao ideja najmanjeg mogućeg motorizovanog vozila koje može da preveze jednu osobu i jednu torbu, ali nije doživeo tržišni uspeh. Proizvedeno je svega 47 primeraka, a navodno ih je do danas opstalo svega 30.

Početkom prošle decenije projekat ovog automobila je oživljen, a kompanija Pendline Motors sada nudi ručno izrađene replike. U ponudi su tri modela, klasični P50 (nosi oznaku P.50), limitirana serija kabrioleta, kao i specijalna edicija Trident.

Međutim, samo se originalni P50 nudi i kao kit car koji možete sami da sastavite, sa motorom snage 2 kW i baterijom koja obezbeđuje 80 kilometara dometa. Ako ste zainteresovani za ovakvu „uradi sam“ ponudu, znajte da se cena kreće od 10.379 funti, odnosno 11.700 evra. Nije malo, ali je svakako ideja interesantna.

Za sklapanje vozila potreban je osnovni alat i ne više od 50 sati rada. Ako želite gotov automobil, cena je znatno veća, jer u tom slučaju P50 košta 15.700 evra.

U ponudi je i Turbo verzija sa snažnijim pogonom od 5,76 kW koji podiže maksimalnu brzinu sa 50 na 80 km/h. U ponudi su i verzije sa benzinskim motorom zapremine 49-125 ccm.

Originalnu verziju pokretao je DKW-ov jednocilindrični motor sa 50 kubnih centimetara zapremine. Motor je bio uparen sa trostepenim menjačem, ali bez rikverca, pa ste unazad mogli samo ako izađete van automobila, podignete zadnji kraj i okrenete ga za 180 stepeni. Kako piše Index.hr, svi primerci su bili namenjeni stanovnicima ostrva Man.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR