Glas Javnosti

MERCEDES predstavio ELEKTRIČNU G KLASU

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Ko bi pomislio da ćemo imati priliku da vidimo električni Mercedes G-Wagen, ili možda E-Wagen.

Elektrifikovana G-Class debitovala je na IAA 2021 sajmu koji se ove godine održava u nemačkom gradu Minhenu. Mercedes nas nije iznenadio ovim konceptom, jer su ranije već objavili svoje planove transformacije ovog SUV modela u nešto što je ekološki svesnije. Ipak, moramo priznati da smo impresionirani brzinom kojom čuveni brend izbacuje električne automobile.

Električni G-Wagen nije izgubio svoj čuveni kockasti dizajn koji se nije mnogo promenio od prvog debija ovog modela 1979.godine. Mercedes je dodao LED farove svom čuvenom modelu, radije nego da menja njegovu formu. EQG, budući da je EV model, nema više tradicionalnu rešetku, ali je dobio crni panel sa osvetljenim zaobljenim kvadratima koji stvaraju izgled rešetke i dodaju trodimenzionalnost čuvenom amblemu.

Strane automobila imaju svetlosne trake, dok zadnji deo izgleda veoma slično tradicionalnoj G-Class, bez držača rezervne gume koji je zamenjen kutijom koja se može zaključati, a u kojoj se može držati kabal za punjenje. Naravno, i sama kutija je osvetljena LED svetlom. 

Iz Mercedesa tvrde da EQG nije izgubio svoju snagu i off-road sposobnosti. On i dalje ima istu šasiju, zbog koje će purist skakati od sreće. Elektrifikovani model dobio je nezavisno vešanje prednjih točkova i osovinu za zadnje. Brend je posvetio po jedan električni motor svakom točku, kako bi mu pružio 4WD fleksibilnost, što znači da mu nisu potrebni diferencijali sa zaključavanjem, te da će biti daleko više orijentisan ka vozačima i sposoban za sve uslove vožnje.

Električni motori su poznati po niskom obrtnom momentu, što bi trebalo da eliminiše potrebu za menjačem malog opsega. Ipak, iz Mercedes brenda kažu da rade na promenljivom dvostepenom prenosu.

Glas javnosti/autoexclusive.rs

  

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR