Glas Javnosti

Maserati MC20 je prvobitno trebalo da bude Alfa Romeo superautomobil

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Maserati MC20 je u početku trebalo da nosi znak Alfa Romea.

 Alfin šef proizvoda Danijel Guzafame je naime potvrdio da je MC20 u stvari počeo kao Alfa Romeo pre nego što je odlučeno da ponese znak Maseratija.

Uprkos prelasku na drugu marku dok je automobil još bio u razvoju, vrata su ostala otvorena za Alfa Romeo da ponovo bude deo projekta. Novi 33 Stradale ima jaku vezu sa MC20, ali je više od tek nove verzije Maseratijevog supersportskog modela. Osim što imaju drugačiju karoseriju, i prednje i zadnje vešanje su napravljeni po meri, dok su prednji H-okvir i zadnji aluminijumski okvir takođe jedinstveni.

Pored toga, motori su takođe različiti jer 33 Stradale koristi V6 motor Giulie i Stelvia Quadrifoglio, dok MC20 ima Maseratijev sopstveni Nettuno. Dva superautomobila takođe koriste različite menjače, i to osmostepeni sa dvostrukim kvačilom iz ZF-a u slučaju Alfe, dok MC20 ima osmostepeni menjač koje je razvio Tremec.

Dok je MC20 dobio i kabriolet verziju nazvanu Cielo, kao i nekoliko derivata samo za stazu, to neće biti slučaj za 33 Stradale. Danijel Guzafame kaže da će se Alfa držati svog prvobitnog plana i proizvesti samo 33 kupea. Otprilike dva do tri automobila će se sklapati mesečno, a kupcima je ostalo još otprilike 12 meseci da odaberu da li žele SUS ili potpuno električni pogon.

Sva 33 automobila planirana za proizvodnju su prodata još pre oko godinu dana i neće biti produžetaka.

Glas javnosti/ A05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR