Glas Javnosti

KRIZA U AUTO INDUSTRIJI: Očekuju se nagli pad Tesla automobila

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvestio je o značajnom porastu prihoda u 2023. zahvaljujući smanjenju cena, istovremeno upozoravajući da očekuje nagli pad potražnje u 2024.

Tesla je više puta smanjivala cene prošle godine kako bi održala potražnju, što je rezultiralo povećanjem prodaje i isporučenih jedinica za 40%, dostižući 1,8 miliona automobila.


Ukupni prihod je porastao za 19% na 96,8 milijardi dolara, što je rezultat povećanja isporuka. Neto profit je takođe porastao za isti procenat, dostigavši 15 milijardi dolara. Međutim, prihodi su krajem godine naglo usporili, sa stopom rasta od svega tri odsto, a menadžment je upozorio da se očekuje značajno slabiji rast u 2024. godini.

Izvršni direktor Ilon Mask je upozorio da će kineska konkurencija "manje ili više uništiti većinu drugih automobilskih kompanija u svetu" ako se ne postave trgovinske barijere. Maskov apel za trgovinskim barijerama na sve konkurentnijem tržištu dolazi nakon izveštaja koji je pokazao da je kineski BID pretekao Teslu u prodaji u četvrtom kvartalu.


Dodatni izazov predstavlja i pad prodaje, nakon nekoliko uspešnih godina, što je napomenuto od strane Bi-Bi-Si. Kineski proizvođači su takođe smanjili cene kako bi povećali prodaju, a Evropa je zabeležila pad od skoro 17% u decembru u poređenju sa istim mesecom 2022. godine, prema udruženju ACEA.

Glas javnosti/I01H 


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR