Glas Javnosti

Kako je Teslina proizvodnja jeftinih e-vozila postala loš biznis?

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Američka kompanija Tesla, u vlasništvu Ilona Maska, otpustiće 10% svojih zaposlenih zbog pada potražnje za električnim vozilima na visoko konkurentnom tržištu.

U poslednjih nekoliko meseci kompanija je zatražila od svojih menadžera da identifikuuju ključne članove tima i pauzirala nagrađivanje te otkazala godišnju procenu nekih zaposlenih.
Mask je poslednji put najavio ukidanje radnih mesta 2022. godine, nakon što je rukovodiocima rekao da ima "super loš osećaj" o ekonomiji. Ipak, broj zaposlenih u Tesli je porastao sa oko 100.000 krajem 2021. na više od 140.000 krajem 2023. godine, prema podnescima američkih regulatora. Sada bi bez posla trebalo da ostane oko 15.000 radnika.

- Otprilike svakih pet godina moramo da reorganizujemo i pojednostavimo kompaniju za sledeću fazu rasta - prokomentarisao je izvršni direktor Ilon Mask u postu na Iks mreži.
Dva viša lidera, šef razvoja baterija Drev Baglino i potpredsednik za javnu politiku Rohan Patel, takođe su najavili svoj odlazak, izvlačeći zahvalnice od Maska, iako su neki investitori bili zabrinuti, prenosi Rojters.
Baglino je bio Teslin veteran i jedan od četiri člana, zajedno sa Maskom, liderskog tima navedenog na veb stranici kompanije za odnose sa investitorima.
Kompanija Tesla je pošetkom prošle godine otpustila 4% radnika u Njujorku u sklopu ciklusa procene efikasnosti poslovanja, pre nego što su radnici uspeli da pokrenu sindikalnu kampanju.
- Dok pripremamo kompaniju za sledeću fazu rasta, veoma je važno sagledati svaki aspekt kompanije kako bismo smanjili troškove i povećali produktivnost - izvestio je Elektrek, citirajući izjavu izvršnog direktora Tesla kompanije, Ilona Maska u internom dopisu.
Pad isporuke vozila
Koliki je bio prihod kompanije za prva tri meseca u ovoj godini, znaće se pred kraj ovog meseca, kada kompanija bude saopštila rezultate. Ono što je sad već poznato jeste da kompanija beleži pad isporuke vozila u prvom kvartalu ove godine. U međuvremenu, kompanija je odustala od planova za proizvodnju jeftinog automobila kao i od dugotrajnog Maskovog cilja da napravi pristupačna električna vozila za široke mase. Deonice Tesle u ponedeljak su pale za 0,3% uoči početka trgovanja. Nakon godina brzog rasta prodaje koji je kompaniju pretvorio u najvrednijeg proizvođača automobila na svetu, sledi joj usporavanje u tekućoj godini.
Na prodaju Teslinih električnih vozila uticale su i visoke kamatne stope koje su kupcima smanjile mogućnost luksuza, dok istovremeno konkurenti u Kini, najvećem svetskom automobilskom tržištu, izbacuju jeftinije modele. Kako bilo, kompanija želi povećati marže, stanjene uzastopnim sniženjima cena. Teslina bruto profitna marža od 17,6% u četvrtom tromesečju, najniža je u više od četiri godine.
Uopšteno, električna vozila osvajaju ostatak sveta, mnogo brže od SAD-a. Prema Blumbergovoj objavi 4,4 miliona prodatih komada na globalnom nivou četvrtom kvartalu i 13,7 miliona u celoj 2023. godini, električna vozila prošle godine su činila 18% ukupne prodaje osobnih vozila u svetu.
Predviđa se da će prodaja električnih vozila nastaviti rasti i dosegnuti 16,7 miliona u 2024. godini, ali izgledno je usporavanje godišnjih stopa rasta zbog regulatornih promena u Evropi, zasićenosti tržišta u Kini i neizvesnosti uoči predsedničkih izbora u SAD-u.
Tržište električnih vozila u Kini poraslo je 44% na godišnjem nivou u zadnjem kvartalu 2023., s gotovo 2,9 miliona prodatih automobila, dok im je prodaja u Evropi pala je 11% u četvrtom tromesečju 2023, na nešto više od 840.000 komada, što predstavlja prvi međugodišnji pad još od 2016.


Glas javnosti/ N03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR