Glas Javnosti

ISTOČNJAČKI TIGAR OSVAJA MERCEDES: Povećali udeo u VLASNIŠTVU!

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Kina, kao jedna od najmoćnijih ekonomija na svetu, ulaže značajna sredstva u zapadne kompanije koje u ne malim udelima već pripadaju divu sa istoka.

Dve kineske firme imaju značajne udele u Daimleru, firmi koja proizvodi automobile s markom Mercedes-Benza. No poslednje infromacije govore da je jedan kineski proizvođač značajno povećao svoj paket deonica.

Državna firma BAIC od 2019. godine drži 10 posto deonica. To znači da dva kineska deoničara poseduju gotovo dvadeset odsto kompanije.

Do sada se govorilo samo o pet odsto udela BAIC-a. Daimler je u ponedjeljak potvrdio povećanje udela. Povećanjem udela BAIC je prestigao Geely, a to je automobilski proizvođač u vlasništvu milijardera Li Shufua. Prema Daimleru, Geely drži 9,7 odsto deonica. Inače, Gili je i vlasnik Volva, prenosi HAK Revija.

BAIC drži i 6,5 odsto Daimlerovog odela za proizvodnju kamiona. S udelom od oko 35 odsto ukupne prodaje, Kina je dugo bila najvažnije tržište za putnička vozila Mercedes-Benz, prenosi Bankar.me.

BAIC drži i 6,5 odsto Daimlerovog odela za proizvodnju kamiona. S udelom od oko 35 odsto ukupne prodaje, Kina je dugo bila najvažnije tržište za putnička vozila Mercedes-Benz.

Firma sa sedištem u Stutgartu otvorila je u oktobru novi tehnološki centar u regiji Peking. Onde radi preko 1.000 inženjera. Daimler i Geely žele u 2022. godini na tržište izbaciti mali automobil Smart iz kineske proizvodnje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR