Glas Javnosti

Ford Bronco će se proizvoditi i u Kini

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Reinkarnirani Ford Bronco će se proizvoditi u Kini za lokalno tržište. Američki proizvođač automobila je podneo zahtev za dobijanje licence za prodaju, a ovaj model će tamo ući u proizvodnju najkasnije 2024. godine.

Legendarni Fordov model u novom izdanju za 21. vek će proizvoditi joint venture kompanija Jiangling Ford s nešto izmenjenim elementima dizajna u poređenju s Broncom koji se trenutno prodaje u Sjedinjenim Državama i Evropi. Kinesko Ministarstvo industrije i informacijske tehnologije (MIIT) je otkrilo fotografije dva Bronca s pet vrata, što bi moglo da bude pokazatelj da na kineskom tržištu neće biti varijante s troja vrata. Prikazana vozila takođe imaju dve vrste točkova, drugačije branike i proširene blatobrane, što su verovatno varijacije različitih paketa opreme.

Čini se da je najznačajnija promena u poređenju s modelom Bronco s američkim specifikacijama natpis "Ford" na rešetki hladnjaka, smešten tačno iznad natpisa Bronco, ali uz drugačiji font. Tu su i kineska slova na vratima prtljažnika, navodi Klix.ba.


Foto:printscreen/youtube

Američki i kineski Bronco bi trebalo da imaju slične proporcije, koje mogu da variraju u zavisnosti od specifikacije. Dakle, reč je o SUV modelu sa dužinom od 4.800-4.825 mm, širinom od 2.070 mm i visinom od 1.990 mm, uz međuosovinsko rastojanje od 2.950 mm. Lokalni mediji tvrde da će kabina Bronca u Kini ostati ista kao u Sjedinjenim Državama. Ali, o tome ćemo više znati kada SUV krene u prodaju. Očekujemo i neke promene u veličinama multimedijskog ekrana.

Kineski Bronco će pokretati 2,3 litarski motor s turbo punjačem koji u Kini proizvodi takođe joint venture kompanija Changan Ford. Ova jedinica razvija 275 KS i 455 Nm, što se razlikuje od izlazne snage i obrtnog momenta 2,3 litarskog EcoBoosta koji je dostupan na američkom tržištu, budući da je reč o snazi od 300 KS i 441 Nm. Motor bi trebalo da bude uparen s lokalno proizvedenim 8-stepenim automatskim menjačem, umesto 7-stepenog ručnog i 10-stepene automatike koji su dostupni u SAD.

Trenutno se Bronco prodaje putem paralelnih uvoznih kanala po ceni od 700.000-1,2 miliona juana (96.000-165.000 USD). Uprkos visokoj trenutnoj ceni uvoznih modela, Ford je sa svojim JV kompanijama u prvih šest meseci ove godine u Kini ipak prodao više od 80.000 jedinica.

Ipak, na bazi procena autoinsajdera, domaća proizvodnja mogla bi na ime uštede sa lokalnim porezima da spusti cenu ulaznog modela skoro na nivo cena u Americi. Naime, pretpostavlja se bi startni model tada mogao da košta oko 300.000 juana (41.200 USD), što će više nego prepoloviti cenu i podići konkurentnost na tamošnjem tržištu. Poređenja radi, ulazna verzija Bronca u Evropi košta čak 74.500 evra.

Glas javnosti/ A05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR