Glas Javnosti

Folksvagen ne planira više da zapošljava novu radnu snagu: Ukinuo mogućnost za nova radna mesta

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Najveći evropski proizvođač automobila, koncern Volkswagen do daljnjeg neće zapošljavati nove radnike. To je deo plana štednje na koji je uprava prisiljena zbog niske zarade.

U sklopu programa štednja kojim bi Volkswagen iz Wolfsburga trebao uštedeti milijarde evra, do daljnjega je zaustavljeno zapošljavanje novih radnika i otvaranje novih radnih mesta. „Zbog programa učinkovitosti do daljnjeg neće biti eksternih zapošljavanja", potvrdio je u petak jedan portparol Volkswagena pisanje dnevnika Business Insider. Ovom merom su pogođeni svi pogoni u Donjoj Saskoj i Hessenu.

Pozadina ove mere je program učinkovitosti o kojem uprava Volkswagena od početka oktobra pregovara sa sindikatom. Program bi VW trebao izvući iz trenutnih poteškoća uzrokovanih visokim troškovima i učestalim prekidima proizvodnje s kojima se kompanija bori još od početka pandemije koronavirusa. Osim toga se električni automobili se ne prodaju u količinama koje je uprava očekivala a kompanijia se zbog afere s dizelašima još uvek povlači po sudovima. Posebno je pala prodaja na važnom kineskom tržištu. U septembru je proizvodnja u pogonima VW-a bila zaustavljena zbog problema s IT mrežom.


U prvih devet meseci ove godina operativna marža dobiti pala je na 3,4 posto. To znači da od 100 evra prometa ostane samo 3,4 evra dobiti. Program eficijencije pod nazivom „Performance programm" koji je najavljen ovog leta bi do 2026. treba koncernu uštedeti deset milijardi evra i maržu dobiti na 6,5 posto. Volkswagen je pre nekoliko nekoliko nedelja opovrgao natpise medija po kojima koncern planira otpustiti 4.000 radnika u upravi.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR