Glas Javnosti

Fiat 500e dobiće i benzinsku verziju

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Izvršni direktor Stellantisa Karlos Tavares uskoro bi mogao da najavi da će električni Fiat 500e dobiti drugu energetsku platformu – benzinsku verziju s blagim hibridnim pogonskim sklopom, piše Automotive News Europe.

500e je malo veći od benznskog Fiata 500 i postavljen je na drugoj platformi koja je bila označena samo kao električna, ali očigledno se u njoj krije modularnost za koju dosad nismo znali, navodi Revija HAK.
Fiatovi dobavljači su za Automotive News Europe rekli da su primili zahteve za ponudu od Stellantisa Italy za povećanje proizvodnje modela 500 s dva pogonska sklopa, na 200.000 primeraka godišnje.

Vest o potencijalnoj konverziji je prvi objavio dnevni list Il Corriere della Sera. Novi cilj od 200.000 jedinica uključuje dodavanje 125.000 modela s benzinskim motorima, rekli su dobavljači pod uslovom anonimnosti. Od januara do aprila, Fiat je prodao nimalo spektakularnih 12.288 primeraka modela 500e u Evropskoj uniji te Velikoj Britaniji i zemljama EFTA-e, u poređenju sa 17.363 u istom periodu prošle godine, prema podacima Dataforcea. U Stellantisu nisu preterano zadovoljni s prodajnim brojkama Fiata 500e, a sledeći potez je prilika da se ona revitalizuje, odnosno da benzinac obezbedi puni kapacitet fabrike.
Stari model Fiat 500 neće biti homologiran za nove propise o bezbednosti i kibernetičkoj bezbednosti. Nastaviće da se prodaje u Africi i na Bliskom istoku, a sastavljaće se u Alžiru. Ali tu sada uskače novi model 500… Fiat je reagovao na slabu prodaju 500e od početka ove godine ukidanjem jedne od dve smene u Mirafioriju sredinom februara i korišćenjem privremenih otkaza u martu, aprilu i maju. Ovom odlukom bi mogao da revitalizuje fabriku u Italiji, ali i značajno poveća proizvodnju novog modela 500.


Glas javnosti/ R06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR