Glas Javnosti

Evropska unija i Kina kreću u razgovore o planiranim carinama za električna vozila

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Kina i Evropska unija su se složile da započnu razgovore o planiranom uvođenju carina na električna vozila (EV) kineske proizvodnje koja se uvoze na evropsko tržište.

Nemački ministar privrede Robert Habeck je izjavio da ga je evropski poverenik Valdis Dombrovskis obavestio da će biti konkretnih pregovora o carinama s Kinom.

Potvrda je stigla nakon što su se Wang Wentao iz kineskog ministarstva trgovine i Dombrovskis, izvršni potpredsednik Evropske komisije, složili da započnu konsultacije oko antisubvencijske istrage EU-a o kineskim električnim vozilima.

"Ovo je novo i iznenađujuće jer u poslednjih nekoliko nedelja nije bilo moguće ući u konkretan raspored pregovora", rekao je Habeck u Šangaju. Rekao je da je to prvi korak i da će biti potrebni još mnogi. “Daleko smo od kraja, ali barem je to prvi korak koji pre nije bio moguć.”

Ministar je ranije u subotu rekao da su vrata Evropske unije otvorena za razgovore o carinama EU-a na kineski izvoz.

"Ono što sam danas sugerisao svojim kineskim partnerima jeste da su vrata otvorena za razgovore i nadam se da se ta poruka čula", rekao je u svojoj prvoj izjavi u Šangaju.

Habeckova poseta je prva od strane visokog evropskog zvaničnika otkako je Brisel predložio velike carine na uvoz kineskih električnih vozila (EV) u borbi protiv onoga što EU smatra preteranim subvencijama.

Habeck je rekao da ima vremena za dijalog između EU-a i Kine o pitanjima carina pre nego carine stupe na punu snagu u novembru i da veruje u otvorena tržišta, ali da tržišta zahtevaju jednake uslove.

Glas javnosti/ A05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR