Glas Javnosti

BEZ OVOG USLOVA NEMA NOVIH TABLICA: Vozače u Srbiji od 5. jula čeka pooštren tehnički pregled

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Svi koji su kupili "polovnjak" bez lambda sonde, katalizatora i DPF filtera ili su neovlašćeno prepravili svoje vozilo skidanjem imaće problema na tehničkom pregledu i teško će ga proći od 5. jula ove godine.

Naime, tada počinje puna primena propisa koji se odnose na merenje emisije izduvnih gasova, a ovi delovi su bitni za njihovo prečišćavanje od štetnih materija. Sva vozila će morati da ispune i te zahteve da bi mogla da se registruju. 

Najveći problem će imati oni koji su skinuli lambda sondu. Automobili koji su napravljeni bez katalizatora, ne treba da ga imaju i oni će moći da se registruju dok god se održavaju u ispravnom stanju. Kada su u pitanju vozila kod kojih su predviđeni uređaji za prečišćavanje izduvnih gasova, vlasnici, koji to još nisu učinili, trebalo bi pre 5. jula da provere da li njihov auto ima katalizator, ili DPF filter i da li su ispravni. Ti delovi su često skidani jer prave problem u vožnji, ako se zapuše ili su dotrajali i oštećeni, pišu "Novosti".

U nekim slučajevima vlasnici to rade i zato što ove uređaje mogu da prodaju za stotinak evra. Problem za one koji budu hteli da vrate ove delove, biće procena koliko im se sada isplati da ih ugrađuju.

Na sajtovima mnogobrojnih servisa može da se vidi da je uklanjanje katalizatora čest zahtev klijenata. Jovan Cvetković, direktor poznatog beogradskog auto-centra, ipak, misli da to sada nije tako masovno, i da su oni uglavnom skidani ranije, sa vozila koja su deset i više godina stara.

Foto: Pixabay

- Kada katalizatoru istekne rok upotrebe dolazi do problema, "gušenja" auta, a stariji automobili kao što je "evro 3" mogu da funkcionišu i bez tog dela - objašnjava Cvetković, za "Novosti". - Ljudi ga odseku, stave parče cevi i nastavljaju dalje. DPF filteri mogu, kako navodi, potpuno da se uklone ili da se kod novih modela izbaci keramika, a onda se softverski izmene mape u kompjuteru i onemogući se pojavljivanje greške. Sa sajta "Polovni automobili" upozoravaju da problem za kupce dizelaša može da bude upravo ta situacija kada je filter onesposobljen vađenjem saća, a kućište je ostalo netaknuto, tako da prostim pregledom ne može da se otkrije da li je DPF uklonjen. U takvim slučajevima je provera moguća samo preko dijagnostike.

Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP) ističe da vozilo treba da ispunjava dva ključna zahteva da bi prošlo proveru ispravnosti.

- Tehnički pregled je utvrđivanje minimalnih voznih i ekoloških karakteristika neophodnih za učestvovanje vozila u saobraćaju - objašnjava Marinković.

 - Da bi bilo koje vozilo prošlo tu proveru treba da ispunjava dva ključna zahteva: da bude održavano i da mu nisu neovlašćeno promenjene tehničke karakteristike, poput uklanjanja lambda sonde, katalizatora, DPF filtera... Vozila koja su napravljena bez katalizatora ne treba da ga imaju, moći će da se registruju ako se održavaju u ispravnom stanju.

Ugradnja i do 6.000 evra

Najveći problem će, kako ističe, imati benzinci koji su skinuli lambda sondu. To je senzor koji meri sadržaj preostalog kiseonika u izduvnim gasovima. Njih katalizator čini manje štetnim, zahvaljujući lambda sondi. Oni koji je nemaju, mogu da je ponovo ugrade. Naši reporteri su zabeležili da se cena lambda sonde, u zavisnosti od tipa i modela vozila, kreće od 2.400 do 24.500 dinara.

Najisplativije rešenje za vlasnike vozila koji žele da vrate katalizator je da se opredele za tzv. univerzalni koji košta oko 100 evra - savetuje Jovan Cvetković, direktor poznatog auto-centra. - Polovni DPF filteri se kreću od 300 do 1.000, a novi od 1.000 do 6.000 evra.

Vlada Marinković iz NATEP-a, smatra da je poslednjih desetak godina gotovo nemoguće da se uveze vozilo kojem je skinut katalizator i DPF filter, jer Agencija za bezbednost saobraćaja proverava da li auto potpuno odgovara proizvodnim karakteristikama iz svog sertifikata COC (sertifikat of konformiti). Drugo je pitanje šta sa autom rade vlasnici.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP