Glas Javnosti

AUTOMOBIL idealan za SRPSKE PUTEVE: BMW kreirao električno vozilo koje pune RUPE NA PUTU

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Proizvođači automobila neprestano traže inovativne načine za punjenje električnih vozila ne bi li povećali njihovu održivost i domet. Dostupnost stanica za punjenje električnih automobila raste, ali je i dalje ograničena. Ipak, BMW smatra da je pronašao rešenje.

Ako je suditi po ideji inženjera iz kompanije BMW, rupe na putevima bi mogle postati poželjna stvar tokom vožnje, jer je nemački proizvođač podneo patent za sistem koji pomaže u punjenju električnih vozila pomoći naglih vertikalnih pomeranja točkova.

Obično, kada automobil udari u rupu ili neravninu, vešanje apsorbuje energiju vertikalnog pomeranja točkova, a amortizeri je raspršuju. Ipak, prema patentu kompanije BMW, generator pričvršćen na sistem vešanja bi umesto toga mogao da skladišti energiju ovakvih pokreta.Dakle, neravnine, rupe i ležeći policajci bi u električnim automobilima sutrašnjice mogli služiti kao način za punjenje baterije. Naravno, pod uslovom da ovaj patent ikada zaživi, jer kompanije često podnose patente za uređaje koji se nikad ne nađu na tržištu, a takođe treba napomenuti da BMW nije prvi koji je imao ovu ideju.

Dopuna baterije kočenjem je sistem koji se danas nalazi u većini električnih automobila, ali ideja korišćenja kinetičke energije tokom prelaska preko neravnina je nešto što smo već videli od kompanija kao što su Gig Energy i Audi. Gig Energy aktivno razvija svoj sistem koji će biti primenjiv na kamione, kombije, automobile i druga vozila, dok je sistem kompanije Audi, nazvan eROT, ostao samo ideja koja nikada nije zaživela.

Ostaje da se vidi da li će BMW uspeti da svoju ideju pretvori u stvarnost, ali inovativnost i nove metode punjenja su svakako dobrodošle. Kompanije Electron je u junu najavila planove za probni drum od jedne milje, koji će moći da bežično puni automobile koji njim prolaze. Ideja ove kompanije je sistem navoja ispod ulice koji bi bio povezan na električnu mrežu i punio vozila u zavisnosti od njihove brzine - potpuno bezopasan sistem za životinje ili ljude koji prelaze put.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR