Glas Javnosti

ŽENE, NE RADITE OVO SVOM TELU: Zašto je opasno sedeti u mokrom kupaćem?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Iako smo tokom letnjih vrućina skloni da mahnemo rukom u stilu „vruće je, brzo će se osušiti“‘, boravak u mokrim kupaćim kostimima zaista često izaziva neprijatne tegobe u rasponu od gljivičnih infekcija do bolnih infekcija urinarnog trakta.

„Bakterije napreduju na vlažnim, tamnim mestima, kao što su mokri kupaći kostimi ili mokra odeća za vežbanje“, rekla je za Hafington Post Alisa Dvek sa Medicinske škole Mount Sinai.

Unutrašnjost mokrog kupaćeg kostima je i topla i vlažna, tako da je zapravo idealno mesto za razmnožavanje bakterija. Kada je u vodi, materijal za kupaći kostim ima tendenciju da apsorbuje različite hemikalije i bakterije koje postoje u bazenima ili moru.


Ali kada izađete iz vode, vaši intimni delovi ostaju zatvoreni, zajedno sa svim ostalim. Ovo može poremetiti ravnotežu zdravih bakterija u vagini ili uvesti štetne bakterije, što dovodi do brojnih bolesti, uključujući vaginitis i infekcije urinarnog trakta (UTI).

Promene u vaginalnom sekretu, uključujući neprijatan miris ili sivkastu boju i svrab, otok ili bol mogu signalizirati bakterijski vaginitis. Simptomi UTI uključuju jake i uporne nagone za mokrenjem, osećaj pečenja tokom mokrenja, bol u karlici i zamućen urin.

Te tako, ako osetite simptome bakterijskog vaginitisa, obavezno se obratite lekaru kako bi vam on dao pravi tretman.

Pored toga pijete puno tečnosti i konzumirate sok od brusnice ili suplemente.

Pošto gljivice uspevaju u toplim, vlažnim sredinama, mokri donji deo kupaćeg kostima može izazvati gljivične infekcije kod žena, posebno onih koje pate od ponavljajućih gljivičnih infekcija.

Bakterije koje se razmnožavaju u mokrim kupaćim kostimima mogu izazvati prekomerni rast. Ovo može dovesti do nekih prilično neprijatnih simptoma, uključujući pečkanje i bol.


Znakovi koji ukazuju na problem

Jak svrab (spoljašnji ili unutrašnji) i beli, sirasti iscedak. Žene koje imaju dijabetes ili uzimaju određene lekove koji potiskuju imuni sistem sklonije su gljivičnim infekcijama.

A ako nosite mokri kupaći kostim i slučajno dođete u kontakt sa vrstom gljivica nalik buđi poznatim kao dermatofiti, imajte na umu da se može proširiti na kožu vaših genitalija, unutrašnje strane butina i zadnjice. Ova dalje dovodi do crvenog osipa koji svrbi.

Veoma je sličan gljivičnoj infekciji u vagini jer su obe uzrokovane gljivicama, iako je to malo drugačiji soj gljivica.

Simptomi svraba uključuju osip oko pregiba gornjeg dela butina i u predelu genitalija.

I za kraj, ako imate neki od ovih simptoma, obavezno se obratite lekaru, prenosi N01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR