Glas Javnosti

ZAŠTO JE VAŽNO MENJATI KUPAĆE TOKOM LETNJIH DANA : Doktor otkriva kakve se sve infekcije kriju u toplim danima

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Urinarne infekcije su upale određenih delova urotrakta i posledica su prodora bakterija u mokraćni sistem. Skoro da nema muškarca ili žene koji bar jednom u životu nisu imali neki oblik uroinfekcije.

Ukoliko se ne leče na pravi način, urinarne infekcije se često vraćaju, a mogu da budu i okidač za razvoj bolesti bubrega. Stručnjaci navode da su urinarne infekcije u porastu u odnosu na vreme od pre 20 godina.

U odnosu na deo urinarnog trakta koji zahvataju, stručnjaci urinarne infekcije dele na uretritis (upalu mokraćne cevi), cistitis (upalu bešike), prostatitis (upalu prostate), epididimitis (upalu dela testisa), pijelonefritis (upalu mokraćnih kanala i bubrega).

 

-Ove infekcije danas su zastupljenije nego pre 20 godina i to povezujem sa češćim menjanjem partnera i načinom života u kojem preovladava stres. Manjak je vremena za neke zdrave životne navike, održavanje lične higijene, zdravu ishranu. Neracionalna primena antibiotika, takođe, dovodi do neosetljivosti velikog broja bakterija na određene antibiotike te je zato i lakše oboljevanje. Simptomi uroinfekcija su različiti i individualni. Uglavnom je to često mokrenje, pritisak i bol u donjem delu stomaka, pečenje pri mokrenju, osećaj nepotpunog pražnjenja bešike. Moguća je temperatura, bolovi u lumbalnom delu kičme, krv u mokraći. Upravo pojava krvi u mokraći ukazuje da postoji upala sa agresivnijom bakterijom, najčešće se tada radi o uropatogenoj Ešerihiji koli (Escherichia colli/ E. colli) – kaže urolog dr Zoran Brkić.

Urinarne infekcije se ne leče napamet

Lekari navode i da postoje razlike između simptoma urinarnih infekcija donjeg i gornjeg dela urotrakta. Temperatura i bolovi u bubrezima uglavnom su simptomi upale gornjeg dela urotrakta, precizira dr Brkić.

– Kod pojave uroinfekcija potrebno je odmah se obratiti lekaru koji će na vreme provesti ciljanu terapiju uz prethodno obavljenu adekvatnu dijagnostiku. Urinokultura je zlatni standard dijagnostike. Danas je lečenje bez urinokulture, lečenje napamet. Upravo lečenje napamet ili ne javljanje lekaru na vreme dovodi do težeg i dužeg lečenja urinarnih infekcija, bolest se tada brzo vraća i moguće su hronične upale koje kasnije dugo vučemo. U takvim uslovima češće su komplikacije uroinfekcija. Obična upala bešike može da se komplikuje upalom bubrega ili testisa kod muškarca, slabošću erekcije i lošim spermogramom – upozorava dr Brkić.

Kako se dobijaju urinarne infekcije?

Skoro 85 do 90 odsto uroinfekcija uzrokuje E. Colli, gram negativna bakterija koja je inače normalan stanovnik našeg probavnog trakta i okoline, pa može vrlo lako da dospe u urotrakt.

Glas javnosti/T02S

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR