Glas Javnosti

OVO JE ZA RODITELJE NAJIZAZOVNIJE: Psiholozi objasnili zašto su tantrumi zapravo korisni za dete

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Tantrumi ili izlivi besa su kod male dece jedan od najizazovnijih aspekata roditeljstva.

Skloni smo da se osećamo kao dobri roditelji kada su naši mališani nasmejani i opušteni, ali možemo da se osećamo bespomoćno i utučeno kada leže na podu, udaraju i vrište.

Međutim, verovali ili ne, napadi besa kod male dece važan su deo emocionalnog zdravlja i dobrobiti deteta, tvrde psiholozi koji su izdvojili nekoliko važnih razloga zašto je tantrum zapravo dobra stvar.


Jedan od razloga jeste oslobađanje stresa. Naime, stručnjaci tvrde kako suze sadrže kortizol, hormon stresa. Kada plačemo, doslovno oslobađamo telo stresa, a ista je stvar i kod dece. Takođe je utvrđeno da suze snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju emocionalno stanje, pod uslovom da je roditelj u blizini kako ne bi došlo do povrede deteta na bilo koji način.

Osim toga, tantrumi pomažu detetu da bolje spava. Do problema sa spavanjem dolazi jer roditelji misle da je najbolji pristup tantrumima ignorisanje. No to je pogrešno, tvrde psiholozi.

Kao posledica detetove potisnute emocije se ispoljavaju kad je mozak u mirovanju. Baš kao i odrasli, deca mogu da se bude noću jer su pod stresom ili pokušavaju da obrade nešto što im se dogodilo tokom dana. Tantrumi stoga poboljšavaju detetovo emocionalno stanje i mogu mu pomoći da bolje spava.

Isto tako, tantrum je odličan način da dete nauči da poštuje postavljene granice. Naime, upravo kada mu kažemo “ne“, naš mališan najčešće doživi izliv besa, ali to je dobro jer jedino će tako naučiti kakvo je ponašanje prihvatljivo, a kakvo nije, objašnjavaju psiholozi.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR