Glas Javnosti

U Švajcarskoj niče najviša 3D štampana građevina

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U jednom švajcarskom selu trenutno se priprema montaža najviše građevine na svetu izrađene pomoću 3D štampe.

Projekat pod nazivom Bela kula (Tor Alva), koji realizuju istraživači sa ETH Cirih u saradnji sa kulturnom institucijom Nova Fundaziun Origen, sastoji se od više od stotinu stubova, dok je na vrhu predviđen prostor za performanse.
Ova kula, čija se izrada odvija u delovima koji će naknadno biti transportovani i montirani u selu Mulegns u švajcarskim Alpima, odlikuje se složenim stilom inspirisanim barokom i visinom od 30 metara. Sa pet spratova i poluotvorenom fasadom, koja će po potrebi biti zaštićena laganom membranom od vremenskih nepogoda, Bela kula predstavlja pravo arhitektonsko čudo.


U kulu će se ulaziti kroz donje spratove sačinjene od masivnih stubova, a kretanje kroz nju biće omogućeno spiralnim stepeništem, pri čemu će svaki naredni sprat biti prozračniji i svetliji, sve do vrha gde ći biti scena koja prima 45 posetilaca. Ovaj prostor biće namenjen za održavanje manjih koncerata i pozorišnih predstava, a nakon što se predstave završe, kula će biti demontirana i ponovo sastavljena na drugoj lokaciji.
Za razliku od tradicionalnih metoda gradnje, delovi Bele kule ne zahtevaju nikakve oplate ili armature. Proces štampe trajaće oko 900 sati, pri čemu će se koristiti robotizovani 3D štampači za ekstrudiranje mešavine slične cementu, sloj po sloj, kako bi se formirale osnovne strukture za montažu.
Digitalne tehnologije gradnje ETH Cirih omogućavaju precizno definisanje geometrije kule i direktno slanje potrebnih podataka štampačima. Time je omogućena efikasna proizvodnja nestandardnih, prilagođenih elemenata, što bi u ovom obimu bilo praktično nemoguće uz tradicionalne metode.

Kula će biti sastavljena od 102 pojedinačno štampana stuba, pri čemu će se beton koristiti za punjenje samo tamo gde je strukturno neophodno, što znatno smanjuje potrošnju materijala i stvaranje otpada jer nije potrebna oplata za izlivanje.
Bela kula će biti izgrađena do sredine 2024. godine i simbolizovaće izuzetan razvoj 3D štampe u građevinarstvu koja je od futurističkog koncepta stigla do proizvodnje stambenih objekata, malih kuća i kancelarija.
Uz pomoć 3D štampe može se napraviti i keramička fasada nalik na tkaninu.


Glas javnosti/ I01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR