Glas Javnosti

OVO JE NUMERIČKI KOD ZA JEDAN POZDRAV: Zašto će fudbalerima u Italiji biti zabranjeno nošenje broja 88 na dresu?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Fudbalerima u Italiji biće zabranjeno da nose broj 88 na dresovima, kao deo inicijative za borbu protiv antisemitizma, objavio je savez danas. Broj 88 predstavlja numerički kod za „Hajl Hitler“.

U martu je navijaču koji je nosio dres Lacija sa imenom „Hitlerson“ i brojem 88 doživotno zabranjeno da prisustvuje utakmicama rimskog kluba.

Inicijativa, koju koordiniraju italijanska vlada i Italijanski fudbalski savez, uključuje dodavanje etičkog kodeksa u skladu sa Međunarodnim savezom za sećanje na holokaust.


Inicijativa takođe poziva da se utakmice prekinu u slučaju antisemitskih skandiranja, slično kao što bi trebalo da se rešavaju slučajevi rasizma.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Pjantedosi rekao je da su ti potezi „adekvatan i efikasan odgovor na nepodnošljive predrasude koje se prečesto pojavljuju na italijanskim stadionima“.

„Kredibilitet fudbala, koji je povređen i oštećen diskriminatornim ponašanjem, ima direktnu refleksiju na italijansko društvo“, dodao je predsednik Fudbalskog saveza Italije Gabrijele Gravina, prenosi N01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR