Glas Javnosti

Zašto je ANANAS NA PEHARU u Vimbldonu, a odgovor je zapravo vrlo jednostavan

Tenis
Autor: Glas javnosti

Vimbldonski pehar je nešto što verovatno sanja svaki teniser koji počne da se bavi ovim sportom i koji uzme reket u ruke kao dete.

Pehar nezvaničnog prvenstva sveta u tenisu predstavlja najveću relikviju u "belom sportu". Ovaj aktuelni trofej trofej prvi put je dodeljen na desetogodišnjicu Vimbldona, 1887. godine. Original star 135 godina vlasništvo je Ol Ingland Klaba i nalazi se u muzeju, a šampion dobija repliku koji je tri četvrtine veličine originalnog trofeja.

Na tom peharu ime osvajača ostaje zauvek ugravirano, ili na njegovom postolju koje je kasnije dodato, jer na peharu više nije bilo mesta da se ugraviraju imena šampiona i poslednje ime je Rafaela Nadala 2008. upisano na samom srebrnom peharu koji je pozlaćen.

Ipak, ono što je najveća misterija pehara godinama, jeste ananas na samom vrhu. Otkud baš ananas, mnogi se pitaju, jer je poznato da su jagode jedan od simbola Vimbldona.



Naročito što ananas i nema neke veze sa Engleskom i poreklom je iz Južne Amerike, a posebno u to doba krajem 19. veka ga je bilo malo i bio je privilegija samo najbogatijih.

Upravo u tome se i krije odgovor na pitanje kako je ananas završio na vrhu Vimbldonskog pehara.



Navodno je ananas u vreme nastanka trofeja bio dodat jer je imao status ekskluzivnog voća, koji je u to vreme bio na stolu samo nekih kraljevskih porodica ili večerama ljudi iz visokog društva. Kada je 1877. godine održan prvi Vimbldon, ananas je bio totem bogatstva i uticaja u Britaniji.
Mnogi su tada ukrašavali kapije na kućama u Britaniji, a mnogi su smatrali da je idealan ukras da bude na vrhu najprestižnijeg teniskog trofeja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR