Glas Javnosti

Zabranjuju se ruske platne kartice "mir"

Svet
Autor: Glas javnosti

U Narodnoj banci Srbije kažu da se ove kartice mogu koristiti na globalnoj prihvatnoj mreži "union pej" kartičnog sistema i da se njima može plaćati na više od 70 odsto POS terminala, kao i na više od 80 odsto bankomata.

Jermenija i Kirgistan su najavili da će početkom aprila prekinuti promet ruskim platnim karticama "mir". Kako su saopštili lokalni platni operateri, razlog za prekid servisiranja transakcija ruskom karticom je "rizik od sekundarnih sankcija u vezi sa sopstvenom platnom infrastrukturom". 

Nacionalni sistem platnih kartica (NSPK) kao operater za kartice "mir" osnovan je 2014. godine, građani Rusije mogu da koriste nacionalne platne kartice "mir" i u inostranstvu, u zemljama gde su ove kartice prihvaćene, pa i u Srbiji.

U Narodnoj banci Srbije kažu za RT Balkan da se ove kartice mogu koristiti na globalnoj prihvatnoj mreži "union pej" kartičnog sistema i da se njima može plaćati na više od 70 odsto POS terminala, kao i na više od 80 odsto bankomata.


"Uspostavili smo saradnju sa kineskim nacionalnim kartičnim sistemom union pej, u okviru koje je omogućeno prihvatanje union pej kartica na dinakard prihvatnoj mreži u Srbiji. Kao rezultat ove saradnje, prema aktuelnim podacima dobijenim od banaka, od ukupnog broja instaliranih POS terminala u Srbiji, koji prihvataju dinakard, na 94.613 ili 71 odsto je omogućeno prihvatanje union pej kartica. Od ukupnog broja bankomata na kojima se prihvataju dinakard kartice, 2.417, odnosno 81 odsto prihvataju union pej kartice", kažu u Narodnoj banci Srbije za RT Balkan.

Ovo praktično znači da je na navedenom broju terminala u Srbiji omogućeno nesmetano korišćenje svih "union pej" kartica, pa tako i ruskih kartica "mir".

Nacionalni sistem platnih kartica je, nakon što je Rusija vratila Krim, uveden upravo za slučaj da međunarodni platni sistemi prestanu da funkcionišu. Već tada državne organizacije su postepeno prestale da koriste "viza" i "masterkard", a na kartice sistema "mir" počelo je isplaćivanje penzija, socijalnih davanja i plata zaposlenima u državnim ustanovama i organizacijama.

Što se tiče platnih transakcija koje građani Rusije obavljaju preko banaka u našoj zemlji, s obzirom na sankcije koje su uvedene Ruskoj Federaciji, iz NBS ukazuju da propisi u Srbiji ne obavezuju banke da primenjuju liste sankcija koje su usvojili organi Evropske unije ili nekih drugih država, što znači da sa aspekta zakonodavstva naše zemlje nema smetnji da građani Ruske koji imaju otvorene račune kod domaćih banaka obavljaju plaćanja preko tih računa.


"Međutim, treba imati u vidu da najveći broj banaka u Srbiji posluje u skladu sa poslovnom politikom grupacija kojoj pripadaju, pre svega iz Evropske unije, te s tim u vezi primenjuju i ove liste sankcija. To ima za posledicu da pojedine banke primenjujući procedure utvrđene na nivou finansijske grupe, odbijaju da uspostave poslovni odnos ili da vrše platne transakcije za državljane Ruske Federacije i privredna društva čiji su vlasnici državljani Ruske Federacije", navode u NBS.

Na pitanje da li građani Rusije mogu da podižu novac sa bankomata preko svih banaka u našoj zemlji ili postoje neka ograničenja s obzirom na sankcije koje su uvedene Rusiji, iz NBS odgovaraju da banke regulišu svoje poslovanje, pored primene zakonskih odredbi i primenom unutrašnjih akata, tako da same uređuju da li će ili ne prihvatiti platne kartice državljana Rusije na svojim bankomatima.

Kada su u pitanju usluge plaćanja, korišćenja onlajn bankarstva i onlajn kupovine preko poslovnih banaka u našoj zemlji, uslov za korišćenje tih usluga banke je da klijent, bez obzira na zemlju njegovog porekla, u toj banci ima otvoren račun, kao i raspoloživa deponovana sredstva na tom računu.


"Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma su propisane mere koje preduzimaju obveznici, u koje spadaju i banke, prilikom uspostavljanja poslovnog odnosa sa strankom kao i prilikom vršenja transakcija, radi sprečavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorizma", napominju iz NBS.

Oni navode i da, u skladu sa Zakonom o bankama, svaka banka slobodno odlučuje o izboru klijenta, što znači da one nisu u obavezi da klijentu odobre određenu finansijsku uslugu, već odluka o tome spada u domen poslovne politike kojom svaka banka uređuje svoje poslovanje, odnosno način i uslove pod kojima pruža određene finansijske usluge. To, kako objašnjavaju, može dovesti i do toga da banka odbije izvršenje zahtevane usluge, u konkretnom slučaju da ne prihvati platnu karticu državljana Rusije.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR