Glas Javnosti

NADRLJALI SU: Britanci će morati da rade do 71. godine

Svet
Autor: Glas javnosti

Starosna granica za odlazak u penziju u Velikoj Britaniji moraće da se podigne na 71 godinu do 2050. kako bi se očuvala ravnoteža u penzionom sistemu te zemlje, saopštio je britanski ogranak Međunarodnog centra za dugovečnost (ILCUK).

Većina država koje dobro stoje na indeksu zdravog starenja tog istraživačkog centra, poput Ujedinjenog Kraljevstva, „imaju stanovništvo koje brzo stari”, što znači da se umanjuje udeo radno sposobnih u društvu.

U Britaniji će se starosna granica za odlazak u penziju povećati na 70 ili 71 godinu, u odnosu na 66 koliko trenutno iznosi, kako bi se zadržao sadašnji odnos broja zaposlenih i penzionisanih, zaključuje ILCUK u svom istraživanju.


Ujedinjeno Kraljevstvo isplaćuje državnu penziju koja trenutno prosečno iznosi 238 evra nedeljno, a većina britanskih penzionera prima i privatnu penziju.

Britanci sada u penziju odlaze sa 66 godina, ali je već određeno povećanje na 67 godina između 2026. i 2028. godine, a od 2044. na 68.

Od prošle godine u Francuskoj se u penziju odlazi sa 64 godine, a pre sprovođenja penzione reforme granica je bila 62.

Iako je produžavanje radnog veka jedno rešenje, istraživanja pokazuju da je sa 70 godina samo 50 odsto ljudi radno sposobno, piše u izveštaju ILCUK.

Organizacija zato poziva vladu Velike Britanije da se usredsredi da sprečavanje zdravstvenih problema, i to ne samo kod osoba u trećoj dobi, već i kod radno sposobnih.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR