Glas Javnosti

Šapić: Teniski tereni izgrađeni u vreme Đokovića biće srušeni

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uoči 2024. i 2025. stogodišnjice početka Prvog svetskog rata i odbrane Beograda od austrugarske vojske, biće uređen spomen park kod Spomenika braniocima iz 1915, što znači da će tri teniska terena izgrađena u vreme dok je porodica Đoković upravalja sportskim centrom na Kalemegdanu, biti srušena, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Šapić je, na konferenciji za novinare, kod Spomenika braniocima iz 1915, na pitanje novinara o gradnji visoke kule na lokaciji kod htela „Jugoslavija“, koju u sklopu većeg kompleksa treba da gradi ćerka firma Milenijum tima, odgovorio da podržava gradnju oblakodera u Novom Beogradu, piše Danas.

„Ako ćemo negde da pravimo visoke kule, gde ćemo nego na Novom Beogradu, podržavam izgradnju nebodera, visokih solitera, ako ih negde podržavam to je na Novom Beogradu, nisam za to da se to radi u pojedinim delovima centra grada, bilo je takvih objekata… pa i ovde na Kalemgdanu, kao da je neko spustio svemirski brod, potpuno ne odgovara ambijentalnoj sredini. Pretpostavljam da je u gradnji kod hotela Jugoslavija, sve uzeto u ozbir“, rekao je Šapić.


Govoreći o povodu za pres konferenciji, početku rušenja tri teniska terena, odnosno radovima koje vode Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i JKP Zelenilo, Šapić je podsetio da je reč o isotrijskom mestu.

Spomenik braniocima Beograda iz 1915. izuzeno važno istorijsko mesto ne samo za naš grad, već i za čitav srpski narod i našu zemlju, ovaj spomenik je napravljen 1988. godine u čast velikim herojima koji su branili naš grad i pokazali vanrednu hrabrost bivajući svesni da su im šanse nikakve da odbrane Beograd, da je austrougarska vojska višestruko jača, ali sa odlučnošću da izdrže da omoguće delu našeg naroda da se povuče, znate šta se desilo sa povlačenjem preko Albanije, rekao je Šapić.


Važno je da njegovo istorijsko ali i kulturno značenje privedemo nameni da pokažemo ako ne vodimo računa o našoj prošlosti ne možemo da računamo na našu svetlu budućnost, ovo je jedan od najvažnijih spomenika bez obzira što nije simbol velike pobede već spremnosti na žrtvu, skoro svi borci su poginuli i major Gavrilović je teško ranjen, sticajem okolnosti je preživeo, čak je i nemački feldmaršal podigao spomenik u znak poštovanja našim borcima, ispričao je gradonačelnik.


Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR