Glas Javnosti

FRANCUZI NA ISTI NAČIN UKAZALI DIVLJENJE TESLI I ĐOKOVIĆU: Ovo su DOKAZI (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kao što su Francuzi imali osećaj za Teslinu genijalnost i poštovali je, tako su se i prema Đokoviću ponašali sa velikim poštovanjem.

Sa 26 godina, 1882, Nikola Tesla prvi put dolazi u Pariz da radi u „Edisonovoj kontinentalnoj kompaniji. U Pariz dolazi na preporuku Ferenca Puškaša, svog prethodnog poslodavca kod koga je radio u Budimpešti. Pariz je u to vreme već bio dvomilionski grad.

Živo kulturno središte i u pogledu inženjerstva, pronalazaštva i nauke, Pariz je želeo da zadrži ugled jednog od evropskih centara. Na električnoj izložbi održanoj 1881. prikazana su najnovija dostignuća tehnike: Belov telefon, Edisonov sistem osvetljenja sijalicama s užarenim vlaknom, generator jednosmerne struje snage 110 kilovata... - kaže Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikole Tesle, i sa Milicom Kesler, arhivistom tog muzeja, autor izložbe „Nikola Tesla u Francuskoj“.

Glas javnosti /arhiva
foto: Glas javnosti

Tesla je u francuskoj prestonici nameravao da pronađe nekog ko bi se zainteresovao za realizaciju njegovog revolucionarnog pronalaska - obrtnog magnetnog polja koje stvaraju naizmenične struje, a popravljajući Edisonove mašine učvrstio je ugled vrsnog inženjera sposobnog da se uhvati u koštac sa najtežim problemima.

- Kada je Edisonova kompanija doživela neuspeh sa puštanjem u pogon električnog sistema jednosmernih struja 1883. u Strazburu, Tesla je dobio zadatak da sve dovede u red. Prema sačuvanom Teslinom dnevniku iz Strazbura, na poslovima popravke centrale radio je od 14. oktobra 1883. do 24. februara 1884. godine.

U ovom gradu Tesla je napravio svoj prvi poslovni sporazum sa Džordžom H. Stautom o komercijalizaciji svog velikog otkrića. Sporazum je potpisan 18. oktobra 1883. na memorandumu „Edisonovog električnog udruženja“. Tesla je sporazum potpisao ćirilicom - kaže Branimir Jovanović.

Krajem 1889. Tesla po drugi put dolazi u Pariz.

Ovoga puta stiže iz Sjedinjenih Američkih Država i dolazi kao član zvanične petočlane američke delegacije elektroinženjera na Međunarodni kongres „električara” koji je održan tokom Svetske izložbe.

- Bio je ovo njegov trijumfalni povratak kao svetski poznatog naučnika u Grad svetlosti. U Parizu je ostao više od mesec dana, pokušavajući između ostalog da pronađe poslovne partnere za eksploataciju njegovih patenata iz oblasti polifaznog sistema - objašnjava Jovanović.

Iz tog vremena datira jedan upis u knjigu utisaka iz hotela "For sizon" u kojem je Tesla odseo, a koji je zapisao jedan gost ushićen zbog susreta sa slavnim naučnikom 1904. godine.

Gospodine Srbine!

Iz knjige utisaka Hotela
FOUR SEASON - PARIS FRANCUSKA
Utisak zapisao domaćun hotela 1904. godine:
Moj doček svetskog genija Nikole Tesle počastvovan odlukom da odsedne u našem hotelu, odlučio sam da lično dočekam svetski proslavljenog inovtora i naučnika gospodina Nikolu Teslu, ispred ulaznih vrata hotele.
Ubrzo se gospodin Tesla pojavio na stepenicama.
Obratio sam mu se rečima dibrodošlice uz oslovljavanje:
Dovro veče vaša Vaša ekselencijo!
Tesla me je znatiželjno promatrao i kratko odgovorio: Malo je to.
Ushićeno, ispeavio sam se:
Dobro veče Vaša Visosti!
Tesla me je i dalje promatrao
sada sa osmehom:
Malo je to.
Brzo sam se snašao i izgovorio:
Dobro veče vaša svetlosti!
Tesla: Malo je to!
Već zbunjen, izustio sam:
Dibro veče, kako da Vam se obratim?
Tesla je kratko izgovorio:
Dobro veče Srbine!
Kao hipnotisan, sa ponosom sam ponovio:
Dobro veče, gospodine Srbine!



Srpski teniski as Novak Đoković, čiji je Nikola Tesla uzor i idol, često je boravio u Parizu, bilo da je reč o učešću na Rolan garosu, bilo da igra na mastersu u dvorani. Đoković na pariškoj šljaci nije imao toliko uspeha kao na drugim Gren slemovima, ali jeste osvojio tri titule - 2016, 2021 i ovogodišnju, koja ga je učinila najvećim teniserom sveta svih vremena i rekorderom po broju Gren slem titula (one ostale, oborio je mnogo ranije).

Kao što su Francuzi imali osećaj za Teslinu genijalnost i poštovali je, tako su se i prema Đokoviću ponašali sa velikim uvažavanjem, prepoznajući u njemu sportskog šampiona kakav se retko rađa.

O tome najbolje svedoči ovaj snimak sa društvenih mreža na kojem se lepo vidi sa kakvim ovacijama je ispraćen iz hotela u kojem je boravio tokom ovogodišnjeg turnira.  



Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR